Data de 19 mai va ramane ca "lunea neagra" a dolarului: euro a urcat rapid de la 1,13 la peste 1,17 dolari, cu un maxim de 1,1743. Nici macar cumpararile zilnice de dolari ale Bancii Centrale ale Japoniei (obligata sa intervina pentru a stopa cresterea monedei nipone, ajunsa la pragul de 115 yeni/dolar), nu au izbutit sa calmeze pietele.Pentru romanii care si-au pastrat economiile in "biletul verde", evolutia paritatii euro/dolar a insemnat o pierdere de peste 1.250 lei/dolar de la inceputul anu
Data de 19 mai va ramane ca „lunea neagra” a dolarului: euro a urcat rapid de la 1,13 la peste 1,17 dolari, cu un maxim de 1,1743. Nici macar cumpararile zilnice de dolari ale Bancii Centrale ale Japoniei (obligata sa intervina pentru a stopa cresterea monedei nipone, ajunsa la pragul de 115 yeni/dolar), nu au izbutit sa calmeze pietele.
Pentru romanii care si-au pastrat economiile in „biletul verde”, evolutia paritatii euro/dolar a insemnat o pierdere de peste 1.250 lei/dolar de la inceputul anului, saptamana trecuta cursul mediu coborand la valori nemaiintalnite din ianuarie 2002. Cei care au „adoptat” leul si au plasat economiile in depozite bancare sunt „tanda pe manda”, avand in vedere ca scumpirea euro aduce cu sine o crestere a accizelor, implicit pe aceea a preturilor. Cele mai mari castiguri au fost obtinute de cei care au stiut sa cumpere euro la inceputul anului, randamentul fiind de peste 2.800 lei/euro.
Se poate spune ca America prefera o scadere a dolarului, adica o crestere a propriei economii pe seama celorlalte. De aici si jocul Casei Albe de-a „dolarul tare – dolarul moale”. Declaratiile oficiale se bat tot mai des „cap in cap”: John Snow, secretarul Trezoreriei, spunea ca scaderea dolarului este „modesta” si ajuta economia SUA, in timp ce Rob Nichols, purtatorul de cuvant al aceleeasi institutii, declara ca nu s-a modificat nimic in politica valutara a SUA de sprijinire a unui dolar puternic.
Politica dusa de Casa Alba a fost criticata de George Soros, care a declarat ca a vandut dolari contra euro sau dolari canadieni, autralieni si neozeelandezi. Miliardarul Soros a declarat canalului CNBC ca este, „iresponsabil sa depreciezi dolarul”.
Chiar daca oficialii europeni nu lasa sa se intrevada vreo urma de teama, companiile si analistii au inceput sa traga semnale de alarma tot mai dese privind riscurile legate de cresterea continua a euro. Insa, guvernatorul Bancii Frantei, Jean-Claude Trichet, a declarat la inceputul saptamanii trecute ca „Europa are nevoie de o moneda puternica si stabila”. Cert ramane faptul ca doar Franta a reusit, datorita maririi consumului intern, o crestere a PIB, in primul trimestru, de 0,3%. In schimb Italia, Olanda si, in special, Germania au avut o evolutie negativa.
EURO tinde spre valoarea de 1,22 dolari
Victor Pop, analist Vanguard Futures
„Cotatia euro/dolar a sarit brusc de la 1,14 la peste 1,17 dolari, in urma unor declaratii ale oficialilor administratiei, Bush referitoare la trendul descrescator al dolarului. Pretul futures al contractelor euro/dolar cu scadenta la 30 mai a crescut spectaculos fata de inceputul lunii, avand in vedere ca la acea vreme cotatia era de 1,11 dolari. Pentru perioada urmatoare, asteptarile privind evolutia paritatii se mentin pe un trend crescator, ultimele proiectii fiind de 1,22 dolari, adica inca o crestere considerabila. Un alt fenomen interesant petrecut in piata futures sibiana in a doua parte a saptamanii trecute, in afara de cresterea sustinuta a cursului euro/dolar, a fost maniera de tranzactionare: o mare parte din contracte s-au incheiat la preturi mult peste cel spot, ceea ce confirma increderea ca pretul futures va continua sa urce.”