Intrarea unui nou investitor in postul Atomic TV este sansa revenirii canalului muzical care a avut o contributie majora la dezvoltarea industriei muzicale romanesti.
Tranzactia va fi finalizata in cel mult doua luni, etapele pregatitoare fiind depasite. Infuzia de capital – estimata la o valoare intre cinci si zece milioane de dolari – ar urma sa readuca Atomic TV in atentia publicului si a pietei de publicitate. Suma va acoperi valoarea actiunilor vandute, curatarea de datorii (aproximativ 300.000 USD, conform declaratiilor proprii), restructurarea programelor, investitii in echipamente, dar si o dezvoltare a distributiei postului catre societatile de televiziune prin cablu.
Cel mai bogat roman, Iosif Constantin Dragan, este proprietarul postului de televiziune, prin Butan Gas Spa, dar managementul actiunilor detinute este exercitat de Paul Opris. Atomic TV este rezultatul asocierii in cadrul RTV Dacia Luxemburg dintre grupul american Atomic Media Group, Butan Gas Spa si Roumaninvest (presedinte Paul Opris). Grupul financiar londonez va cumpara actiunile companiei americane, iar managementul va apartine majoritarilor, prin Paul Opris. In linii mari, schema de functionare a postului muzical a implicat trei actori: Dacia RTV Europa Nova SRL, Dacia RTV SA si SC Atomic TV Romania SRL. Primele doua societati detin licentele de emisie ale postului, iar cea de-a treia (in care asociati sunt partenerii americani) avea un contract pentru producerea de emisiuni pentru postul TV.
Ulterior incheierii tranzactiei, partea americana va iesi definitiv din ecuatia Atomic TV. „Cel mai probabil, acordul de productie intre SC Atomic TV Romania SRL si cele doua societati care detin licentele va inceta”, a declarat Paul Opris, reprezentantul actionarilor majoritari ai societatii care controleaza postul de televiziune (Butan Gas si Roumaninvest).
Desi partea americana era prezenta pe hartie si detinea managementul postului din Romania, practic, reprezentantii Atomic Media Group nu
s-au mai interesat de soarta afacerii de aproape doi ani. Deciziile de zi cu zi se luau prin corespondenta, prin Liliana Ghinescu, director executiv al postului. Procedeul s-a dovedit defectuos, mai ales in cazul contractelor de publicitate. In 2002, incasarile nete ale postului s-au ridicat la 250.000-300.000 USD, in conditiile unei audiente medii zilnice, la nivel national, de aproape 50.000 de persoane.
Investitorii nu au fosti atrasi de Atomic si din cauza specificului postului. Un post muzical, fara culoare politica, care nu poate fi o arma de manipulare, este mult mai putin tentant decat un post generalist.

Marca „Atomic Tv” a fost scoasa la licitatie

O alta problema a postului de televiziune este proprietatea marcii „Atomic TV” (numele si reprezentarea grafica). In august 2002, Empire Video Production invoca o datorie de 5,4 miliarde de lei din partea S.C. Atomic TV Romania SRL (pentru productia de emisiuni) si actioneaza societatea in instanta. Decizia favorabila a instantei duce la organizarea, la 20 decembrie anul trecut, a unei licitatii pentru vanzarea marcii de televiziune. Nicolae serbu a castigat la licitatie marca Atomic TV si a obtinut titlul de proprietate. Suma platita de serbu – 355 de milioane de lei. SC Atomic TV Romania a contestat, la 31 ianuarie a.c., dovada proprietatii. Pe de alta parte, a inaintat in instanta mai multe cai de atac (parte respinse, parte nefinalizate inca) ale procesului care au dus la organizarea licitatiei. Castigarea lor ar putea duce pana la anularea titlului de proprietate a lui serbu. De altfel, executorul judecatoresc nu a redactat procesul-verbal de punere in posesie a marcii catre Nicolae serbu, pentru ca, exact in ziua licitatiei, Atomic TV Romania a reusit sa suspende continuarea executarii silite pana la solutionarea cailor de atac.
Nicolae serbu, care a obtinut titlul de proprietate asupra marcii Atomic TV, detine o licenta de televiziune pe numele societatii Noll Media SRL. „In doua luni, postul de televiziune va emite sub sigla Atomic, dupa ce obtinem toate aprobarile din partea Consiliului National al Audiovizualului”, spune serbu.
Paul Opris, reprezentantul actionarilor majoritari ai societatii care controleaza postul Atomic TV, declara ca Nicolae serbu nu poate folosi marca Atomic. „Dreptul de utilizare a marcii a fost cedat celor doua societati care detin licentele pe perioada de valabilitate a acestora, prin contractele de asociere cu Atomic Media Group, semnate in 1998. Va trebui sa ma dea in judecata pentru a putea folosi marca Atomic”, spune Opris.
In doua-trei luni, actualul Atomic TV va fi relansat. Totodata, nu este exclusa aparitia unui al doilea post cu acelasi nume, lansat de Nicolae serbu. Instanta, in primul rand, si Consiliul National al Audiovizualului, ca organism de reglementare in audiovizual, vor decide cine si cu ce nume ramane pe piata.

Scurt istoric
· 1993: Dacia RTV Europa Nova Antrepriza Generala (Iosif Constantin Dragan) obtine licenta pentru Tele Europa Nova Bucuresti, pentru emisie terestra, pe Bucuresti.
· 1995: Tele Europa Nova Bucuresti incepe emisia. Denumirea societatii se schimba in Dacia RTV Europa Nova SRL.
· 1996: Dacia RTV Bucuresti SA (alta societate a lui Dragan) obtine o licenta pentru satelit. In acelasi an, Roumaninvest (presedinte Paul Opris) se asociaza cu Butan Gas Spa Italia (presedinte I.C. Dragan). In firma nou infiintata – RTV Dacia Luxemburg, Roumaninvest detine 49% iar Butan Gas Spa 51%. Compania este proprietarul celor doua societati detinatoare de licenta.
· 1997: denumirea postului TV se schimba in Super Nova.
· 1998: Atomic Media Group llc USA infiinteaza S.C. Atomic TV Romania SRL. Ulterior, americanii se asociaza cu Butan Gas Spa Italia – 51% si Roumaninvest- 1% in RTV Dacia Luxemburg.
· 1999: cu o investitie de peste cinci milioane de dolari, Atomic TV incepe emisia
· 2001: Mohamed Moukles Maaz actioneaza Atomic TV in judecata pentru neplata chiriei, invocand o datorie de 150.000 USD. Instanta hotaraste evacuarea SC Atomic TV Romania. O intelegere intre Paul Opris si Mohamed Moukles Maaz rezolva problema. Atomic TV se muta intr-un alt sediu un an mai tarziu. In acelasi timp, in contul datoriei, Maaz cere in instanta declansarea procedurii de faliment a SC Atomic TV Romania SRL. Compania a contestat actiunea, iar procesul este pe rol.