Informaţia a fost divulgată vineri de ziarul New York Times şi este jenantă pentru administraţia americană, în condiţiile în care directorul general al companiei, Jeffrey Immelt, a fost propulsat în ianuarie de Barack Obama în fruntea Consiliului pentru slujbe şi competitivitate.

"Plătim ceea ce datorăm. Dar GE a suferit enorm din cauza crizei financiare, iar GE Capital (filiala noastră de servicii financiare) a suferit pierderi importante, care au redus suma impozitelor plătite", a declarat marţi vicepreşedintele grupului, John Krenicki.

"Impozitele vor fluctua. Cum GE et GE Capital s-au descurcat mai bine în 2011, valoarea impozitelor se va schimba", a adăugat el.

Grupul a realizat beneficii de 10,7 miliarde de dolari în exerciţiul financiar din 2009, an în care de asemenea nu a plătit impozite în SUA, conform revistei Forbes. În ceea ce priveşte cele 2,7 miliarde de dolari beneficii care trebuiau impozitate în 2010, acestea au ajuns în alte ţări.

Nimeni, se pare, nu este satisfăcut de codul fiscal al SUA, care conţine numeroase scutiri vechi, a căror justificare a fost pierdută din vedere.

În timp ce managerii de firme, economiştii liberali şi aleşii republicani se plâng de un nivel de impozitare printre cele mai mari din lume (35% pentru categoria superioară), alţi economişti şi aleşi democraţi remarcă constanţa cu care armatele de experţi în fiscalitate fac să scape de impozitare marile companii din ţară.

De la venirea sa la putere, Obama a vorbit regulat despre umplerea golurilor din legislaţia fiscală, repartizând mai echitabil impozitarea şi reducând nivelul acesteia.

"Dacă vrem să reducem impozitul asupra profitului societăţilor de la 35 la 28%, adică să-l reducem cu o cincime, trebuie să mărim platoul de impozitare cu 20% sau să găsim o altă compensaţie. Este o mare creştere", a calculat Alan Auerbach, profesor de economie la universitatea Berkeley.
Sursa: Agerpres