SUA spune că nu au fost găsite dovezi că Rusia ar fi atacat reactoarele nucleare ale centralei de la Zaporojie
Jill Hruby a acordat un interviu, vineri, pentru postul MSNBC, în cadrul căruia a declarat că Statele Unite ale Americii (SUA) nu au găsit dovezi care să ateste că Rusia a atacat reactoarele nucleare din sud-estul Ucrainei, adăugând că în aceste confruntări au fost folosite doar arme ușoare, scrie Reuters.
De asemenea, subsecretarul american pentru energie nucleară spune că administrația Joe Biden este pregătită pentru orice scenariu care ar implica radiații emis de la centrala nucleo-electrică de la Zaporojie, acestea fiind considerată cea mai mare de acest fel din Europa.
Centrala a fost lovită în noaptea de joi spre vineri
De cealaltă parte, Ucraina spune că centrala a fost lovită în cursul nopții de obuze trase de trupele ruse. Țara lui Volodimir Zelenski mai spune că aceste trupe ruse au preluat controlul centralei.
Moscova spune că trupele sale controlau zona încă din 28 februarie şi sabotori ucraineni au lansat în noaptea de joi spre vineri un atac într-o acţiune de provocare.
Un incendiu s-a declanşat în clădiri anexe ale centralei. Organismul ucrainean însărcinat cu securitatea nucleară a anunţat că incendiul, care a afectat un laborator şi o clădire pentru formare profesională, a fost stins şi nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.
Riscăm o nouă tragedie ca la Cernobîl?
Expertul în energie nucleară și preşedinte onorific al Forumului Atomic Român (ROMATOM), Teodor Chirica, a declarat, joi, că o tragedie nucleară de proporţiile celei de la Cernobîl nu mai poate fi posibilă. Iată ce explicații a dat expertul.
Potrivit expertului, centralele actuale sunt protejate de structuri de beton special concepute pentru a nu putea fi afectate.
„Instalaţiile din reactoarele nucleare sunt protejate de anvelope de protecţie din beton, structuri armate foarte puternice, cu grosimi de peste un metru, proiectate pentru a nu fi afectate de evenimente externe, cum ar cutremure, proiectile sau incendii.
Chiar şi în cazul extrem în care aceste sisteme ar putea fi fisurate, până la zona activă unde este amplasat combustibilul nuclear sunt o serie de structuri interne căptuşite cu plăci de oţel, precum şi structurile metalice care conţin combustibilul nuclear şi unde are loc reacţia de fisiune nucleară.
Toate aceste sisteme de protecţie, precum şi sistemele tehnologice din interiorul reactorului nuclear, sunt calculate să reziste la cutremure de probabilitate extremă, care exced probabilitatea de a apărea o dată la 10.000 de ani”, a explicat specialistul, Teodor Chirica.