Ocazie cu care americanii își pot aduce aminte de două lucruri, scriu cei de la Business Insider:
"Suntem foarte dependenți de resurse controlate de oameni nebuni care ne urăsc"
"Nu am făcut nimic în ultimii 40 de ani ca să rezolvăm această problemă".
Într-un articol intitulat "Este anul 2012 – Este absurd că încă depindem de de petrolul din Orientul Mijlociu", cei de la Business Insider arată că dacă Iranul decide să închidă strâmtoarea Ormuz, prețul petrolului va exploda, iar acest lucru se va resimți în întreaga economie.
Ce înseamnă dependență? Cifrele arată în felul următor: Americanii consumă aproximativ 25% din producția mondială de petrol, cu 50% mai mult decât întreaga Uniune Europeană, de două ori mai mult decât chinezii și de două ori mai mult decât produc ei înșiși.
"Faptul că suntem legați de petrolul din Orientul Mijlociu este o rușine națională" scrie autorul care arată că soluția acestei probleme nu este una de tipul în care doar trebuie să te asiguri că "băieții" din Orientul Mijlociu sunt oameni cumsecade cu care poți face afaceri. Asta pentru că problema nu este una de moment, care va dispărea dacă nu o bagi în seamă. Și mai ales, nu este o problemă pe care "piața" o va echilibra în timp.
Iranul închide Strâmtoarea Ormuz în cazul unor noi sancţiuni
‘Dacă vor fi adoptate sancţiuni împotriva exporturilor de petrol iranian, nicio picătură de ţiţei nu va mai trece prin Strâmtoarea Ormuz’, a declarat prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Rahimi.
‘Nu ne dorim ostilităţi sau violenţă (…), dar duşmanii vor renunţa la comploturilor lor numai în ziua în care îi vom pune la locul lor’, a adăugat el.
Statele Unite şi unele ţări europene au în vedere impunerea de sancţiuni împotriva exporturilor iraniene de ţiţei din cauza controversatului program nuclear al Teheranului.
‘Este o nouă tentativă de a deturna atenţia de la adevărata problemă care este nerespectarea de către Iran a obligaţiilor sale internaţionale în domeniul nuclear’, a comentat la Washington un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.
Declaraţia făcută de Mohammad Reza Rahimi intervine într-un moment în care marina iraniană a demarat sâmbătă zece zile de manevre militare navale în jurul Strâmtorii Ormuz. Forţele navale au fost desfăşurate la est de Strâmtoarea Ormuz, în Marea Oman, Golful Aden, precum şi în Oceanul Indian.
Potrivit purtătorului de cuvânt al manevrelor, operaţiunile de lansare a minelor staţionare şi antisubmarin au avut loc marţi dimineaţă.
Zvonuri legate de eventualitatea unui asemenea exerciţiu au provocat o temporară creştere a preţului petrolului la începutul lunii decembrie, în timp ce tensiunile dintre Iran, pe de o parte, şi Statele Unite şi aliaţii acestora, în special monarhiile arabe din Golf, rămân la cote ridicate.
Statele Unite îşi menţin şi ele în Golful Persic o puternică prezenţă navală, Flota a V-a, cu baza în Bahrein.
Închiderea Strâmtorii Ormuz este "uşoară"
Închiderea Strâmtorii Ormuz este ‘foarte uşor de realizat’ pentru forţele armate iraniene, dar nu este necesară deocamdată, a declarat miercuri pentru televiziunea în limba engleză Press-TV amiralul Habibollah Sayyari, comandant al marinei iraniene.
‘Întreaga lume ştie cât de importantă şi strategică este strâmtoarea, iar aceasta se află complet sub controlul Republicii Islamice Iran’, a subliniat amiralul. ‘Închiderea strâmtorii este foarte uşor de realizat pentru forţele armate iraniene, este ca băutul unui pahar de apă, după cum se spune în persană’.
‘În prezent însă, nu avem nevoie să (închidem) strâmtoarea deoarece controlăm Marea Omanului şi putem controla tranzitul’ maritim şi petrolier, a precizat Sayyari, adăugând că Iran urmăreşte ‘stabilirea securităţii şi stabilităţii în regiune. Cu aceste manevre, ţările din regiune realizează că, prin (capacităţile noastre militare), tranzitul poate continua’ prin strâmtoare.
Marina iraniană a demarat sâmbătă zece zile de manevre militare navale în jurul Strâmtorii Ormuz. Forţele navale au fost desfăşurate la est de Strâmtoarea Ormuz, în Marea Oman, Golful Aden, precum şi în Oceanul Indian.