Statele Unite au prevăzut o finanţare de până la 220 de milioane de dolari în exerciţiul bugetar 2014 pentru sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome, în ciuda tăierilor bugetare, conform unor documente financiare ale Pentagonului consultate de AFP.
În bugetul prezentat pentru exerciţiul 2014, care va începe la 1 octombrie 2013, Pentagonul a prevăzut cheltuieli de 220,3 milioane de dolari pentru Iron Dome (‘Domul de Fier’), conform unor documente ale Missile Defense Agency (MDA), organ al Ministerului american al Apărării.
Pentagonul – care a cheltuit în acelaşi scop 204 milioane de dolari în 2011 şi 70 de milioane de dolari în 2012 – a prevăzut de asemenea un buget de 176 de milioane de dolari pentru sistemul Iron Dome în 2015.
Secretarul american al apărării Chuck Hagel i-a promis la 5 martie fostului ministru israelian al apărării Ehud Barak că Washingtonul va continua să finanţeze sistemele antirachetă israeliene, printre care şi Iron Dome, în ciuda constrângerilor bugetare ale SUA.
În mai 2012, Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, a votat la rândul său un proiect de lege privind o finanţare de 680 de milioane de dolari pentru programul Iron Dome.
Ajutorul militar american acordat statului evreu se ridică la trei miliarde de dolari pe an, pentru a asigura Israelului ‘un avantaj militar calitativ’ asupra altor ţări din regiune, aşa cum prevede legislaţia americană.
Israelul susţine la rândul său că a investit un miliard de dolari în dezvoltarea şi producţia de baterii Iron Dome.
Fiecare baterie cuprinde un radar de detecţie şi urmărire, un program de calculator pentru controlul tirului şi trei lansatoare, fiecare echipat cu 20 de rachete de interceptare.
Sistemul permite lovirea în zbor a unor dispozitive cu o rază de 4 până la 70 de km. Iron Dome s-a dovedit extrem de eficient în cadrul ultimei ofensive israeliene în Fâşia Gaza din noiembrie 2012.
Circa 1.500 de rachete au fost lansate atunci dinspre Fâşia Gaza. Rachetele Iron Dome, care nu sunt lansate decât atunci când sunt ameninţate zonele locuite, au doborât 421 de rachete şi au ratat 58, cu o rată de succes de 84%, potrivit New York Times.
Sursa: Agerpres