Acordul ar putea depăşi în cele din urma 300 de miliarde de dolari în zece ani şi ar permite consolidarea capacităţilor de apărare ale Arabiei Saudite, menţinând în acelaşi timp superioritatea militară a Israelului, un aliat al SUA în regiune, conform aceluiaşi oficial, care a dorit să-i fie respectat anonimatul.
"Suntem în ultimele etape ale unei serii de contracte", a spus el, adăugând că întreaga afacere a fost negociată pentru a coincide cu vizita preşedintelui american în Arabia Saudită la 19 mai. Riadul constituie prima etapă a primului turneu internaţional al lui Donald Trump.
Potrivit Reuters, Statele Unite încearcă să încheie contracte de armament cu Arabia Saudită în valoare de zeci de miliarde de dolari.
Statele Unite sunt principalul furnizor de arme pentru regatul saudit şi Donald Trump a promis să stimuleze ocuparea forţei de muncă în sectorul de producţie.
Contractele prevăd arme, vase, rachete antiaeriene şi sisteme de securitate maritimă, a detaliat oficialul respectiv.
"Vom fi martorii unui angajament foarte important (…). Într-o serie de privinţe, acesta este menit să consolideze capacităţile lor în faţa ameninţărilor cu care se confruntă", a spus el.
"Este bine pentru economia SUA, dar de asemenea pentru construirea de capacităţi adaptate la problemele din regiune. Israelul îşi menţine avantajul", a subliniat responsabilul citat.
În cadrul vizitei sale la Riad, Donald Trump va avea o serie de întâlniri cu liderii saudiţi, cu cele şase ţări din Consiliul de Cooperare din Golf, precum şi un dineu cu liderii arabi din regiune, axat pe lupta împotriva extremismului şi a finanţării secrete.
Lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, războiul din Siria, conflictul din Yemen şi traficul maritim, toate vor fi pe ordinea de zi a discuţiilor, a mai spus acelaşi oficial.
SURSA: Agerpres