Project Liberty propune o alternativă americană pentru TikTok, axată pe siguranța utilizatorilor
Project Liberty, alături de partenerii săi, cunoscuți sub numele de „The People’s Bid for TikTok”, intenționează să restructureze aplicația pentru a crea o variantă deținută de americani, care să pună un accent major pe protecția digitală a utilizatorilor.
Într-o declarație oficială, McCourt, fondatorul Project Liberty, a precizat:
„Am prezentat o propunere ByteDance pentru a aduce la viață viziunea Project Liberty – o TikTok reinventată, bazată pe o tehnologie de origine americană, care pune utilizatorii pe primul loc.”
Potrivit acestuia, dacă propunerea va fi acceptată, platforma ar putea supraviețui fără a depinde de algoritmul actual al TikTok, permițând astfel milioane de americani să continue să folosească aplicația.
ByteDance a respins în mod constant vânzarea aplicației
Un purtător de cuvânt al Project Liberty a adăugat că termenii financiari ai ofertei nu au fost dezvăluiți, dar a confirmat că ByteDance a primit deja propunerea.
În acest context, Curtea Supremă urmează să audieze vineri argumentele legale privind interdicția aplicată TikTok, interdicție ce a fost impusă de administrația președintelui Joe Biden în aprilie 2024.
De asemenea, ByteDance a respins în mod constant vânzarea aplicației și a contestat legislația invocând protecția Primului Amendament.
În timp ce cazul a trecut prin mai multe instanțe, Curtea de Apel a SUA pentru Circuitul Districtului Columbia a susținut, pe 6 decembrie, că guvernul are motive solide în ceea ce privește securitatea națională pentru interzicerea aplicației.
Mai mult de 7 milioane de utilizatori din SUA folosesc aplicația pentru a desfășura activități comerciale
TikTok, la rândul său, a argumentat într-un dosar depus pe 9 decembrie că interdicția ar duce la pierderi financiare considerabile pentru micile afaceri și creatorii de conținut din SUA, estimând o pierdere de 1,3 miliarde de dolari într-o lună. Conform celor de la TikTok, mai mult de 7 milioane de utilizatori din SUA folosesc aplicația pentru a desfășura activități comerciale.
„People’s Bid for TikTok” își propune să transforme platforma într-una open-source, oferind utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor. Acest proiect face parte dintr-o inițiativă mai largă a Project Liberty de a crea un internet mai transparent și mai controlat de utilizatori.
Printre partenerii inițiativei se numără grupul bancar Guggenheim Securities și firma de avocatură Kirkland & Ellis, iar susținătorii acesteia includ figuri importante ca investitorul Kevin O’Leary și Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web.