Administrația Joe Biden a făcut un anunț de ultim moment. Președintele SUA a semnat luni, 1 august, intenția de reintegrare în Acordul nuclear cu Iranul din 2015. Posibilitatea a fost luată în calcul pe fondul noilor propuneri formulate de UE.
Așadar, președintele Biden a spus într-un mesaj transmis cu ocazia Conferinţei de revizuire a Tratatului pentru Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT) că SUA sunt determinate să conducă prin puterea exemplului.
În acest context, șeful de la Casa Albă spune că a fost dezvoltată o propunere care să garanteze „revenirea reciprocă la implementarea totală a Planului Comun Complet de Acţiune”.
„SUA sunt determinate să conducă prin puterea exemplului. Prin diplomaţie, în coordonare cu aliaţii noştri şi cu partenerii regionali, am dezvoltat o propunere care să garanteze revenirea reciprocă la implementarea totală a Planului Comun Complet de Acţiune, pentru a asigura că Iranul nu obţine o armă nucleară”, a declarat Joe Biden, conform informațiilor transmise de reuters.com
De asemenea, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat că revenirea la Acordul nuclear din 2015, din care Washingtonul s-a retras în baza deciziei preşedintelui Donald Trump din 2018, ar fi cea mai bună soluţie pentru Statele Unite, Iran şi pentru întreaga lume.
Amintim că Iranul a semnalat luni că este „optimist„ privind relansarea Acordului nuclear cu marile puteri pe baza propunerii formulate săptămâna trecută de Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
„Rămânem optimişti în legătură cu procesul negocierilor care să ne permită obţinerea unui rezultat logic şi rezonabil”, a declarat Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.
Josep Borrell Fontelles a anunţat în urmă cu câteva zile, într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times, că propune un plan de relansare a Acordului nuclear cu Iranul, inclusiv prin reintegrarea Statelor Unite în tratat, avertizând că, în caz contrar, există riscul unei „crize nucleare periculoase”.
Ce spune Putin despre războiul nuclear?
În altă ordine de idei, președintele rus a spus luni, 1 august, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și „nu ar trebui să fie niciodată dezlănțuit”.
„Spunem că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că el nu ar trebui să fie niciodată dezlănțuit. Suntem pentru o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității internaționale”, a spus Vladimir Putin într-o scrisoare adresată participanților la o conferință pe non-proliferarea nucleară.