Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că SUA vor să vadă „Rusia slăbită până la punctul în care să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut în Ucraina”. Această declarație arată că SUA își pregătesc o nouă strategie. Ce urmează să facă?
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că SUA vor să vadă „Rusia slăbită până la punctul în care să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut în Ucraina”. Această declarație indică o strategie nouă, a SUA și a aliaților: aceea de a învinge Rusia atât de decisiv pe câmpul de luptă, încât să o împiedice să mai lanseze vreodată un astfel de atac, relatează CNN.
„Vrem ca Ucraina să câștige. Unul din obiectivele noastre este să limităm capacitatea Rusiei să mai facă din nou așa ceva, după cum a spus și secretarul Austin. De aceea înarmăm Ucraina cu arme și echipamente – pentru a se apăra de atacurile Rusiei, și de aceea folosim sancțiuni și controlul exporturilor care au ca țintă industria de apărare a Rusiei – pentru a submina puterea economică și militară a Rusiei de a-și amenința și ataca vecinii”, a spus un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, potrivit CNN.
Oficialii americani care au călătorit alături de Austin au spus că acesta intenționează să reia mesajul, potrivit unui înalt oficial din administrația americană. Și alți oficiali din administrația Biden au făcut referire la ideea ca Rusia să iasă mai slăbită din acest conflict.
Până acum, însă, oficialii au fost reținuți în a declara deschis că obiectivul SUA este să vadă Rusia eșuând și să fie neutralizată militar pe termen lung, exprimând în schimb un optimism prudent că se va ajunge la o înțelegere negociată.
„Singura soluție este ca Ucraina să câștige”.
Un oficial din Europa de Est spunea pentru CNN că această mentalitate este extrem de frustrantă: „Singura soluție este ca Ucraina să câștige”.
Schimbarea de strategie s-a văzut mai bine în ultimele săptămâni, fiind pusă în evidență de tolerarea unor riscuri mai mari, prin trimiterea de armament complex către Ucraina, și reflectă credința că obiectivele lui Putin în Ucraina nu se vor încheia dacă reușește să ocupe o parte a țării, la fel cum s-a întâmplat după anexarea Crimeii în 2014, a spus un diplomat britanic.
„Chiar dacă se ajunge la un soi de înțelegere, prin care (Putin) obține o bucată din Donbas și lucrurile se liniștesc, logica spune că mai e loc de a continua pe această cale. Adică ceea ce obții pe câmpul de luptă acum este nu numai o victorie pe termen scurt, ci și o strategie pe termen lung”, potrivit diplomatului.
Oficialii americani și occidentali realizează acum, din ce în ce mai mult – mai ales după masacrul civililor din Bucha – că Rusia trebuie lovită militar și economic atât de tare, încât agresiunea să fie oprită definitiv, au spus oficiali citați de CNN.
Rusia „a pierdut deja mult din capacitatea ei militară. Și o mare din trupele sale, ca să fim sinceri. Și vrem să ne asigurăm că nu mai au capacitatea de a înlocui rapid aceste pierderi”, a spus Lloyd Austin după vizita la Kiev.
SUA vrea să neutralizeze armata și marina Rusiei
Oficialii administrației Biden sunt optimiști că este un obiectiv care poate fi atins, au declarat surse pentru CNN.
Oficiali din administrație și surse din congres spun că sunt încrezători în faptul că un sprijin militar continuu pentru Ucraina poate avea ca rezultat pierderi importante pentru Rusia, care vor afecta capacitatea ei militară pe termen lung, ceea ce va fi un beneficiu strategic pentru SUA.
„Privim asta ca pe o investiție pentru a neutraliza armata și marina Rusiei pentru următorii zece ani”, a declarat o sursă din congres, care este la curent cu asistența militară trimisă Ucrainei.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luni că, în vreme ce „evident, în Ucraina este război”, Statele Unite și aliații „vor și să împiedice (Rusia) să extindă eforturile sale și obiectivele președintelui Putin dincolo de asta”.