În urmă cu 12 ani, şi-a scos din buzunar toate economiile sale de-o viaţă – 30 de dolari – şi le-a lăsat într-o cabină telefonică. De atunci, trăieşte fără bani în peşterile din Parcul naţional de canioane al statului american Utah, hrănindu-se cu ceea ce-i oferă natura, prietenii şi străinii sau cu animalele omorâte de vehicule pe autostrada din apropiere. Nu are loc de muncă, un cont bancar şi nici nu acceptă ajutorul guvernului: practic, trăieşte fără niciun ban.

Însă, chiar dacă a evitat capcanele vieţii americane moderne, nu s-a izolat complet. De când a îmbrăţişat acest stil de viaţă, din anul 2000, fostul bucătar a rămas un membru activ al comunităţii sale şi un blogger pasionat, potrivit BBC.

De altfel, pe blogul său, Suelo explică de ce a renunţat la viaţa de dinainte. "De ce? Pur şi simplu am obosit să accept ca reală această credinţă mondială numită bani! Banii reprezintă unul dintre acele lucruri interesante care devin reale, pentru că noi credem că sunt reale". 

Mark Sundeen îl cunoaşte pe Suelo de mai bine de 30 de ani, iar atunci când fostul bucătar a luat această decizie şi i-a spus că banii sunt o iluzie, Sundeen l-a considerat nebun. "În 2008, însă, după ce economia s-a prăbuşit, am început să mă gândesc că poate are dreptate. Dacă într-o zi o casă valorează 500.000 de dolari, iar a doua zi scade la 300.000 de dolari, atunci ce s-a întâmplat cu cei 200.000? Ce sunt acei bani? Filosofia lui Suelo este de a folosi numai ceea ce este oferit pe gratis sau ceea ce se găseşte deja. Suelo a demonstrat că nu trebuie să faci parte dintr-un sistem pe care nu avem puterea să-l schimbăm, a demonstrat că se poate supravieţui timp de 12 ani fără bani. El nu-şi imaginează că lumea va începe să trăiască în peşteri, ci că banii vor fi scoşi din uz", a declarat Sundeen, cel care a şi scris o carte numită "Omul care a renunţat la bani".
<object height="360" width="640"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/qxN74kyZO3c?version=3&hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="https://www.youtube.com/v/qxN74kyZO3c?version=3&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="360" width="640"></embed></object>