În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 552.300 de lei din care 440.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 2 propuneri de cercetare penală, una în Bihor și alta în Timiș. Au fost sancţionaţi 158 de angajatori.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 175.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 47 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. La nivel național au fost dispuse 5 de opriri de echipamente pentru a se evita accidentarea lucrătorilor. Au fost sancționați 281 de angajatori, în domeniu.
”La cumpăna dintre ani, vă dorim să aveți parte de sănătate, bucurii, împlinirea tuturor dorințelor. Gândurile dumneavoastră să se îndrepte cu prioritate la sănătatea și securitatea lucrătorilor și a respectării legislației în ceea ce privește relațiile de muncă, dorim ca anul care vine, incidența muncii nedeclarate(munca la negru) să fie la un nivel minim și așa numita muncă la gri să scadă vizibil. Noi, Inspecția Muncii, vă promitem că vom fi la fel de fermi și ne vom face datoria cu bună-credință”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.