Cum completezi corect o amiabilă? Acte necesare și reguli esențiale

Completarea corectă a unei constatări amiabile este esențială pentru soluționarea rapidă a accidentelor rutiere minore, fără implicarea Poliției. În 2025, șoferii trebuie să fie bine informați cu privire la documentele necesare și pașii de urmat pentru a evita eventualele probleme. Iată ce trebuie să știi despre cum să completezi corect formularul de constatare amiabilă, ce acte sunt necesare și ce reguli esențiale trebuie respectate.

Accidentele rutiere soldate doar cu pagube materiale și implicarea a două vehicule pot fi soluționate rapid, prin completarea unui formular de constatare amiabilă. Acest document are rolul de a detalia circumstanțele accidentului și poate facilita despăgubirea rapidă, fără a implica autoritățile.

Este important de menționat că formularul de constatare amiabilă poate fi folosit doar în cazul în care nu sunt implicate victime și nu există pagube produse altor persoane decât celor doi șoferi implicați. Astfel, acest formular reprezintă un instrument eficient pentru soluționarea unui accident fără complicații legale.

Actele necesare pentru completarea unei constatări amiabile

Pentru a întocmi constatarea amiabilă, fiecare șofer trebuie să aibă asupra sa următoarele acte:

  • Cartea de identitate
  • Permisul de conducere
  • Certificatul de înmatriculare
  • Asigurarea RCA valabilă

Formularul tipizat este autocopiativ, ceea ce înseamnă că informațiile completate pe prima filă se vor imprima automat pe a doua filă. După completarea formularului și semnătura celor două părți implicate în accident, păgubitul va păstra originalul, iar cel care este considerat vinovat va păstra copia, scrie promotor.ro.

Noua opțiune modernă introdusă de ASF

Mai mult, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a introdus acum ceva timp și o soluție modernă: formularul electronic de constatare amiabilă, disponibil prin intermediul aplicației „Amiabila”. Aceasta poate fi descărcată pe orice dispozitiv mobil și permite completarea unui formular digital, având aceeași valoare juridică ca și formularul tipărit.

Aplicația folosește GPS-ul pentru a reda dinamica accidentului, facilitând completarea corectă a schemei accidentului. Această opțiune modernă economisește timp și reduce riscul de erori în completarea formularelor.

constatare amiabila
SURSA FOTO: ProMotor

Există mai multe situații în care constatarea amiabilă nu poate fi întocmită, iar șoferii sunt obligați să se prezinte la Poliție. Printre acestea se numără:

  • Șoferii nu se înțeleg asupra vinovăției
  • Sunt implicate mai mult de două vehicule
  • Este implicată o terță persoană (de exemplu, dacă un vehicul a avariat un gard sau alte proprietăți)
  • Unul dintre șoferi nu are actele necesare (carte de identitate, permis, certificatul de înmatriculare sau RCA)

În aceste cazuri, șoferii au 24 de ore pentru a se prezenta la Poliție și a raporta accidentul, dacă nu au fost victime. În cazurile în care sunt victime, este obligatoriu ca șoferii să sune imediat la 112 și să nu părăsească locul accidentului fără acordul Poliției.

Constatarea amiabilă trebuie completată în termen de 24 de ore

Formularul de constatare amiabilă trebuie completat în termen de 24 de ore de la producerea accidentului. După completarea acestuia, se recomandă ca fiecare șofer să păstreze copii sau poze ale actelor relevante, deoarece acestea vor fi utile atunci când se va solicita despăgubirea.

Pentru a completa corect formularul, iată câteva informații esențiale care trebuie trecute:

  1. Data și ora accidentului
  2. Locul accidentului (țara, orașul, strada, numărul sau intersecția)
  3. Vătămări corporale – chiar dacă nu există, trebuie bifată opțiunea „NU”
  4. Pagube materiale la alte vehicule decât cele implicate – „NU”
  5. Informații despre martori (dacă există)
  6. Informații despre asigurarea RCA
  7. Marca și numărul de înmatriculare al vehiculului
  8. Detalii despre polița RCA și Cartea Verde
  9. Informații despre conducătorul vehiculului
  10. Descrierea impactului și pagubelor

În plus, șoferii trebuie să deseneze o schiță a accidentului, indicând poziția vehiculelor și direcția de deplasare. În final, amândoi șoferii semnează formularul pentru a încheia procesul.