Amnistia fiscală a Guvernului prevede mai multe scutiri pentru românii cu datorii. Ordonanța de Urgență care introduce măsurile respective în anul 2024 a fost publicată recent în Monitorul Oficial.

Amnistia fiscală prevede mai multe scutiri pentru românii cu datorii

Ordonanța de Urgență prevede mai multe schimbări. Printre prevederile principale se numără ștergerea a 25% din datoriile persoanelor fizice mai mari de 5.000 de lei.

Este menționată și eliminarea accesoriilor aferente, precum dobânzi și penalități. Totuși, trebuie îndeplinită o condiție importantă. Persoanele vizată să achite integral datoria restantă până la data de 25 noiembrie. În caz contrar, NU vor beneficia de aceste scutiri.

Documentul poate fi vizualizat CHIAR AICI.

Sunt implementate măsuri similare și pentru persoanele juridice

Mai mult, sunt implementate măsuri similare și pentru persoanele juridice. Acestea vor fi scutite de plata dobânzilor și penalităților în cazul în care achită „principalul” datoriei până la data menționată.

datorii restante
SURSA FOTO: Dreamstime

Ordonanța de Urgență introduce un beneficiu și pentru contribuabilii care au respectat termenele de plată și nu au acumulat restanțe.

Aceștia vor beneficia de o reducere sub formă de credit fiscal în valoare de 3% din impozitul plătit, aplicabil în anul viitor.

Măsurile au fost introduse în contextul unui deficit bugetar semnificativ

Amintim că măsurile au fost introduse în contextul unui deficit bugetar semnificativ. Deficitul a ajuns la 4% din PIB în primele patru luni ale anului.

În momentul de față, statul are de recuperat arierate în valoare totală de 180 de miliarde de lei. Majoritatea sunt datorate de companiile de stat.

Trebuie menționat și că multe dintre datoriile persoanelor fizice sunt mai vechi de trei ani.

Premierul Marcel Ciolacu a oferit anterior mai multe informații despre această măsură. El a spus în debutul şedinţei de guvern de la începutul săptămânii trecute că este vorba despre „o măsură în premieră după Revoluţie”.

Totodată, el a susținut că statul răsplătește „contribuabilii corecţi, cu taxele la zi”.

„Luăm, însă, şi o măsură în premieră după Revoluţie: răsplătim şi contribuabilii corecţi, cu taxele la zi. Astfel, de luna următoare ei primesc o bonificaţie de 3%, deci plătesc mai puţin către stat.

Considerăm că este o formă cât mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toţi contribuabilii oneşti din această ţară”, a spus Marcel Ciolacu.