„Amiralul Nahimov”, noua speranță a Marinei Ruse. Nava e cel mai mare combatant de suprafață cu propulsie nucleară

Sursa: Dreamstime

După pierderea fregatei "Moscova", nava amiral a Flotei Mării Negre, care a fost scufundată de rachetele antinavă ucrainene, dar și în lipsa investițiilor de modernizare a Marinei Ruse, rușii își pun speranța în "Amiralul Nahimov", considerat cel mai mare combatant de suprafață cu propulsie nucleară.

În 2009, președintele rus de atunci, Dimitri Medvedev, a susținut că, fără o flotă adecvată, Rusia nu ar avea viitor ca națiune. De atunci, situația pentru Marina Rusă a fost sumbră, cu pierderea fregatei „Moscova”, navă amiral a Flotei Mării Negre, scufundată de rachetele antinavă ucrainene și cu lipsa investițiilor în modernizarea marinei.

Cu toate acestea, recent au fost anunțate progrese semnificative în domeniul construcțiilor și reparațiilor navale, ceea ce ar putea semnala o schimbare a orizontului pentru Marina Rusă. În acest sens, „Amiralul Nahimov”, un crucișător de luptă cu propulsie nucleară din clasa Kirov, este în curs de modernizare și este de așteptat să înceapă testele pe mare în cursul acestui an.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a informat că United Shipbuilding Corporation (USC) lucrează în prezent la construcţia şi repararea a şaizeci şi două de nave pentru Marina Rusă.

„Amiralul Nahimov”, noua speranță a Marinei Ruse

Printre acestea, cinci submarine și șase nave de suprafață sunt în faza finală a lucrărilor, demonstrând progrese semnificative în modernizarea flotei. Deși viitorul „Amiralului Kuzneţov”, singurul portavion din Marina Rusă, este incert, presa rusă a raportat că „Amiralul Nahimov”, considerat cel mai mare combatant de suprafață cu propulsie nucleară, va începe testele pe mare în cursul acestui an.

„Amiralul Nahimov” este o navă de război care a fost dezafectată din 1999. Cu toate acestea, în 2006 s-a luat decizia modernizării acesteia. Deși procesul de modernizare a fost lent, s-a depus o cantitate enormă de muncă pentru a o repune în funcțiune, scrie La Razon.

În luna ianuarie a acestui an, au început lucrările la realimentarea cu combustibil și alimentarea cu energie electrică a navei, după ceea ce poate fi cea mai lungă recondiționare din istoria navală. În timpul acestor lucrări, au fost instalate peste 5.000 de echipamente și au fost instalați aproximativ 200 de kilometri de țevi și 1.800 de kilometri de cabluri pe întregul crucișător de luptă.

Rusia vrea să redevină o forță navală globală

Punând un accent reînnoit pe construcția și modernizarea navelor de război, Marina Rusă încearcă să-și recapete poziția de forță navală de importanță globală. „Amiralul Nahimov” reprezintă un simbol al speranței pentru Marina Rusă, care s-a confruntat cu provocări și dificultăți în ultimii ani.

Pe măsură ce modernizarea sa progresează, se profilează posibilitatea unei renașteri a capacității navale a Rusiei.

Construcția și repararea navelor, împreună cu întoarcerea la suprafață a „Amiralului Nahimov” ar marca un nou început pentru Marina Rusă. Aceste eforturi demonstrează angajamentul Rusiei de a-și consolida puterea militară pe mare și hotărârea sa de a-și asigura interesele strategice pe scena internațională.