Guvernul modifică amnistia fiscală. Care sunt noile prevederi

Guvernul României a emis o nouă ordonanță de urgență care aduce modificări în ceea ce privește amnistia fiscală. Ordonanța a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, și introduce mai multe noutăți legate de anularea dobânzilor, penalităților și altor accesorii aferente datoriilor fiscale.

Una dintre principalele modificări vizează persoanele fizice. Dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente datoriilor principale stabilite prin decizii de impunere din oficiu pentru anii 2019 și 2020 vor fi anulate dacă sunt îndeplinite cumulativ anumite condiții:

  • Toate obligațiile bugetare principale trebuie să fie stinse până la termenul prevăzut de Codul de procedură fiscală. Termenul de plată variază în funcție de data comunicării deciziei: dacă aceasta este emisă între 1 și 15 ale lunii, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare; dacă decizia este emisă între 16 și 31, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare.
  • Cererea de anulare a accesoriilor trebuie depusă în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu. Neîncadrarea în acest termen duce la anularea cererii.

Facilități pentru firmele în insolvență și alte categorii de contribuabili

Pentru firmele aflate în insolvență, noua ordonanță impune administratorilor speciali sau judiciari să obțină acordul creditorilor pentru a accesa amnistia fiscală.

În plus, firmele cu obligații bugetare principale restante, care au legătură cu ajutoare de stat sau fonduri europene, trebuie să achite aceste datorii la momentul depunerii cererii de anulare a dobânzilor și penalităților, în caz contrar cererea va fi anulată de ANAF.

bani, lei, bani cash
SURSA FOTO: Dreamstime

Eșalonarea la plată și beneficiile aferente

Persoanele fizice și juridice care beneficiază de eșalonarea la plată sau care vor obține această facilitate până la 25 noiembrie 2024 pot accesa amnistia prin notificarea amânării dobânzilor și penalităților.

Pentru a beneficia de anularea acestor datorii, cererea trebuie depusă până la 25 noiembrie. În cazurile în care eșalonarea la plată include doar obligații accesorii, acestea pot fi anulate fără a mai fi achitate.

Aplicarea amnistiei la nivel local

Amnistia fiscală se poate aplica și la nivelul datoriilor către bugetele locale. În acest caz, aplicarea prevederilor este opțională și depinde de decizia autorităților locale, care trebuie să adopte o hotărâre de Consiliu local pentru a activa amnistia. În cazul altor instituții sau autorități publice care gestionează datorii, cererile de anulare a accesoriilor vor fi soluționate de acestea.

Noua ordonanță, OUG 107/2024, permite ștergerea unei părți din datoriile persoanelor fizice, inclusiv impozite și contribuții datorate. În cazul firmelor, amnistia se referă doar la dobânzi și penalități, contribuind astfel la reducerea poverii fiscale pentru contribuabili.