Se cere prelungirea termenului pentru procesarea cererilor de amnistie fiscală

Sindicaliștii din România solicită Ministerului Finanțelor și Guvernului prelungirea termenului-limită pentru procesarea cererilor de amnistie fiscală cu cel puțin o lună.

Termenul actual, stabilit pentru 25 noiembrie, este considerat nerealist, având în vedere volumul uriaș de dosare și limitările tehnice ale sistemului, conform declarațiilor lui Vasile Marica, președintele sindicatului Sed Lex.

Argumentele pentru prelungirea termenului

Marica a declarat că procesarea fiecărei cereri este extrem de anevoioasă și că, în unele cazuri, poate dura între patru și cinci ore.

„La unele durează patru-cinci ore să le  procesăm, pentru că este vorba și de dosarul fiecărui individ, dacă a avut din partea noastră anumite facilități și multe altele. Este vorba de 50.000 de persoane fizice și vreo 360.000 de persoane juridice. Nu poate fi procesat. Lucrăm până la epuizare 14-15 ore, sâmbăta, duminica, dar sistemul informatic nu ne ajută”, a spus Marica.

Pe lângă dificultatea procesării electronice a dosarelor, Marica a subliniat că numeroase persoane fizice preferă să depună documentele fizic, la ghișee, generând cozi și prelungind timpul de așteptare.

Liderul Sed Lex a explicat că, din cauza termenului foarte scurt, este dificil, chiar foarte dificil, să se achite de această sarcină. El a precizat că organizația nu afirmă că nu dorește să o îndeplinească, ci doar că este foarte greu și a solicitat Guvernului să prelungească termenul, astfel încât să se poată încadra și să poată aduce cele 71 de miliarde de lei la bugetul statului, conform prevederilor ordonanței de urgență.

„Termenul fiind foarte scurt, este greu, foarte greu să ne achităm de această sarcină. Noi nu spunem că nu vrem să o facem, spunem că este foarte greu și cerem Guvernului să mai prelungească termenul ca să putem să ne încadrăm și să putem să aducem cele 71 de miliarde de lei la bugetul statului, așa cum și-a prevăzut ordonanța de urgență”, a conchis liderul Sed Lex.

Eforturi de informare și mobilizare

În ultima lună, Poșta Română a distribuit peste 800.000 de scrisori de informare către contribuabili, detaliind cuantumul obligațiilor fiscale restante la 31 august 2024 și explicând procedura prin care pot beneficia de anularea dobânzilor și penalităților.

Fiecare contribuabil a primit modele de notificări și cereri de anulare a obligațiilor, care pot fi trimise înapoi către fisc prin intermediul poștașilor.

Ordonanța privind amnistia fiscală oferă șansa de ștergere a dobânzilor și penalităților pentru persoanele fizice și juridice care achită datoria principală până la 25 noiembrie. De asemenea, sunt prevăzute bonificații pentru contribuabilii care sunt la zi cu plata taxelor.

Prin cererea de prelungire a termenului, sindicaliștii speră să evite blocajele administrative și să asigure procesarea corectă a tuturor solicitărilor.