Când se poate ajunge la amnistia fiscală. Condițiile în care se șterg datoriile
Amnistia fiscală se aplică oricăror tipuri de datorii bugetare gestionate de alte instituții sau autorități publice, cu excepția celor locale (UAT-urile), care au libertatea de a decide dacă implementează sau nu această măsură.
De asemenea, un contribuabil poate beneficia de amnistie și în cazul cererilor de rambursare de TVA respinse, cu condiția ca cererea să fie depusă înainte de 25 noiembrie 2024, iar plata obligațiilor fiscale care condiționează anularea să fie realizată în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de respingere a rambursării.
Accesoriile aferente datoriilor eșalonate la plată, cu termene ulterioare intrării în vigoare a ordonanței și până la 25 noiembrie 2024, pot fi anulate cu condiția achitării principalului, fie prin renunțarea la eșalonare, fie prin achitarea anticipată a ratelor până la data limită de 25 noiembrie 2024.
În cazul obligațiilor bugetare suspendate, amnistia poate fi aplicată dacă suspendarea încetează înainte de 25 noiembrie 2024 sau dacă debitorul renunță la această suspendare până la aceeași dată.
Pentru inspecțiile fiscale care încep după intrarea în vigoare a ordonanței, contribuabilii au la dispoziție 20 de zile pentru a depune declarații rectificative și a beneficia de anularea accesoriilor. În același timp, autoritățile fiscale sunt obligate să le ia în considerare.
Inițial, proiectul de lege prevedea că doar contribuabilii care au trecut deja printr-un control fiscal, dar nu au primit încă decizia de impunere, pot beneficia de amnistie. Această prevedere a fost însă eliminată din varianta finală a OUG 107.
Cererea de anulare trebuie depusă în termen de 90 de zile
Accesoriile aferente datoriilor stabilite prin controale fiscale în desfășurare la momentul intrării în vigoare a ordonanței pot fi anulate dacă obligațiile principale sunt plătite integral în termenul de plată și dacă cererea de anulare este depusă în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.
Dobânzile și penalitățile aferente sumelor declarate suplimentar prin declarații rectificative depuse între 1 septembrie și 25 noiembrie 2024 vor fi anulate dacă datoriile principale sunt achitate înainte de depunerea cererii de amnistie, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.
Pe de altă parte, în cazul datoriilor achitate integral înainte de 31 august 2024, accesoriile pot fi anulate retroactiv, cu condiția să nu fi fost deja plătite sau să fie achitate după intrarea în vigoare a ordonanței (6 septembrie 2024).
Pentru sumele stabilite prin decizii de impunere comunicate până la 31 august 2024, accesoriile vor fi anulate dacă obligațiile principale sunt plătite în termenul prevăzut de Codul de procedură fiscală, termen care depinde de momentul în care decizia de impunere este comunicată.
Toate obligațiile fiscale restante la 31 august 2024 pot beneficia de anularea accesoriilor dacă sunt achitate complet până la data de 25 noiembrie 2024.
Debitorii pot obține anularea tuturor dobânzilor și penalităților
În conformitate cu noile reglementări, debitorii pot obține anularea tuturor accesoriilor (dobânzi și penalități) aferente obligațiilor bugetare principale restante la 31 august 2024, dacă respectă anumite condiții. Acestea includ plata integrală a obligațiilor principale și accesoriilor cu termene de scadență între 1 septembrie 2024 și momentul depunerii cererii de anulare, precum și depunerea la timp a declarațiilor fiscale.
Astfel, autoritățile afirmă că din totalul datoriilor bugetare de 175 de miliarde de lei, aproximativ 71,8 miliarde de lei ar putea fi acoperite de măsuri fiscale, de care ar beneficia aproximativ 330.735 de companii și peste 848.700 de persoane fizice, conform Adevărul.
Această măsură are ca scop declarat creșterea veniturilor la bugetul de stat, mai ales în contextul în care deficitul bugetar preconizat pentru anul 2024, de 5% din PIB, ar putea să nu fie realizat. Comisia Europeană estimează că acest deficit va ajunge la 6,9% din PIB, conform experților de la Deloitte.
Contribuabilii din România, atât cei individuali, cât și cei reprezentând companii, care au datorii restante către stat, pot profita de o nouă măsură de amnistie fiscală.