Câți bani a încasat statul de pe urma amnistiei fiscale
Până acum, amnistia fiscală a generat în conturile Ministerului Finanțelor o sumă de 3,6 miliarde de lei, iar până pe 20 decembrie, aceasta ar putea aduce între 5,5 și 6 miliarde de lei.
Totuși, suma estimată este mai mică decât cele 9 miliarde de lei prognozate inițial ca încasări la momentul adoptării ordonanței de amnistie fiscală, ceea ce ar putea crea dificultăți în ceea ce privește deficitul bugetar la finalul anului.
Potrivit sursei citate, cea mai mare plată efectuată de un contribuabil a fost de 2,4 miliarde de lei, sumă achitată de o companie.
La sfârșitul săptămânii trecute, aproximativ 130.000 de cereri pentru amnistie fuseseră depuse la ANAF, iar numărul acestora creștea cu aproximativ 5.000 pe zi.
Proiectul amnistiei fiscale include și o estimare a veniturilor ce ar trebui încasate din această măsură, realizată la momentul aprobării ordonanței Guvernului la începutul lunii septembrie. Astfel, Ministerul Finanțelor prevedea venituri de aproximativ 9 miliarde de lei din amnistie și un cost de 1,1 miliarde de lei pentru anul următor.
În termenii standardului ESA (folosit la nivelul UE), impactul bugetar pozitiv ar fi fost de 7,9 miliarde de lei pentru acest an.
Amnistia fiscală, extinsă până pe 20 decembrie
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat săptămâna trecută că a decis să prelungească termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, atât pentru răspunsul din partea ANAF, cât și pentru plata efectivă a restanțelor, până la 20 decembrie 2024. Totuși, termenul limită pentru depunerea solicitărilor rămâne 25 noiembrie.
Decizia a fost adoptată de Partidul Național Liberal (PNL), ținând cont de contextul economic actual și de intenția de a oferi cetățenilor mai mult timp pentru a-și rezolva situațiile fiscale.
În postarea sa, ministrul Boloș a evidențiat că această măsură are rolul de a sprijini contribuabilii, oferindu-le o oportunitate în plus de a evita penalitățile acumulate.
„Am decis să prelungim termenul pentru amnistia fiscală până la 20 decembrie, pentru a le oferi românilor șansa de a-și pune în ordine datoriile și de a beneficia de anularea penalităților și a dobânzilor acumulate”, a transmis acesta.
Potrivit informațiilor disponibile, extinderea amnistiei fiscale este un act de sprijin pentru persoanele care au întâmpinat dificultăți în achitarea datoriilor față de stat.
„Este un pas făcut de PNL pentru a ajuta contribuabilii să își poată reorganiza bugetul și să înceapă anul 2024 cu un nou început financiar”, a adăugat ministrul, precizând că Ministerul de Finanțe încurajează contribuabilii să profite de această ocazie pentru a beneficia de prevederile amnistiei până la noul termen stabilit.