AMOC ar putea intra în colaps mai devreme decât s-a crezut. Va declanșa haosul climatic

Sursă: Dreamstime

Un sistem vital al curentului oceanic, care ajută la reglarea climei emisferei nordice, ar putea intra în colaps chiar din anul 2025, declanșând haosul climatic, avertizează un nou studiu controversat. Circulația Oceanului Atlantic stă la baza Curentului Golfului (Gulf Stream), sistemul meteorologic care produce vremea caldă și moderată în Europa.

Încetinirea curentului oceanic care transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului (Atlantic Meridional Overturning Circulation – AMOC) este la cel mai scăzut nivel din ultimii o mie de ani, iar schimbările climatice sunt o cauză probabilă, potrivit noilor date descoperite de oamenii de știință. Cercetătorii anticipează că prăbușirea AMOC ar putea avea loc oricând, între anii 2025 și 2095 – mult mai devreme decât ceea ce susțineau anterior, scrie LiveScience.

AMOC se poate îndrepta către un colaps total între 2025 și 2095

Cercetătorii spun acum că AMOC se poate îndrepta către un colaps total, între 2025 și 2095, provocând scăderea temperaturilor, prăbușirea ecosistemelor oceanice și proliferarea furtunilor în întreaga lume. AMOC este, practic, o bandă rulantă a patru dintre cele cinci oceane de pe Glob.

Acest șir de curenți calzi și reci se transferă între oceane, folosindu-se de diferențele de temperatură și de salinitatea care determină densitatea apei. Specialiștii estimează că intensitatea AMOC va slăbi și mai mult dacă încălzirea globală continuă și s-ar putea reduce cu aproape 34 – 45% până la sfârșitul acestui secol.

Schimbările climatice ar putea împinge AMOC într-un punct critic

Schimbările climatice cauzate de om ar putea împinge AMOC într-un punct critic mai devreme decât s-a susținut, au prezis cercetătorii într-un nou studiu, publicat în revista Nature Communications.

„Punctul critic – având în vedere că nu se reduc emisiile de gaze cu efect de seră, este mai aproape decât ne așteptam”, a declarat co-autoarea studiului, Susanne Ditlevsen, profesor de statistică și modele stocastice în biologie la Universitatea din Copenhaga.

AMOC, vena jugulară a Pământului

AMOC poate fi comparat cu vena jugulară a Pământului. Curentul oceanic din Atlantic transportă apă caldă de la tropice spre nord, la suprafața oceanului, și apă rece spre sud, la fundul oceanului. Un braț al acestui curent este Gulf Stream, care joacă un rol important în climatul mai multor regiuni. Stabilitatea AMOC a scăzut semnificativ în ultimele decenii.

Ultima dată când AMOC a schimbat modurile în timpul celei mai recente Epoci Glaciare, clima de lângă Groenlanda a crescut cu 10 până la 15 grade Celsius într-un deceniu. Dacă s-ar opri, temperaturile din Europa și America de Nord ar putea scădea cu până la 5 grade Celsius în același interval de timp.

Datele despre puterea AMOC au fost înregistrate abia din 2004, așa că pentru a analiza modificările curentului pe perioade de timp mai lungi, cercetătorii s-au orientat spre citirea temperaturii de suprafață între anii 1870 și 2020, un sistem despre care susțin că oferă o „amprentă” pentru puterea circulației AMOC. Introducând aceste informații într-un model statistic, cercetătorii au evaluat puterea și rezistența în scădere a curentului oceanic prin fluctuațiile sale crescânde de la an la an.