Cel mai recent studiu care avertizează asupra acestui colaps iminent a fost publicat în revista Science Advances. Este un studiu care evidențiază riscul AMOC. Acest curent este o parte importantă a modului în care oceanul nostru mișcă apa caldă și rece prin oceane. Iar dacă nu reușește să o facă, există pericolul unor schimbări climatice teribile, peste tot în lume, potrivit Bgr.
Posibilul colaps al AMOC, o „schimbare globală”, cu efecte devastatoare
Cercetătorii au numit posibilul colaps al AMOC drept o „schimbare globală”. Dacă se va întâmpla, atunci vom asista la temperaturi ridicate în tropice, temperaturi foarte scăzute în toată Europa și o creștere a nivelului mării în Atlanticul de Nord.
Noile descoperiri susțin că prăbușirea este mult mai aproape decât a subliniat anterior într-o evaluare IPCC (Grupul de lucru Interguvernamental pentru Schimbări Climatice).
Cercetătorii susțin că trebuie să se facă ceva cât mai curând pentru a stopa acest lucru. În caz contrar, susțin ei, am putea vedea că acest punct de cotitură și prăbușirea ulterioară a AMOC vor avea loc în următoarele câteva decenii.
Gheața va acoperi Anglia și părți ale Europei
Cu toate acestea, cercetătorii nu evidențiază o dată specifică a momentului în care s-ar putea produce colapsul. Ei menționează că, dacă se va întâmpla, va schimba lumea noastră, inclusiv agricultura. În plus, dacă apele calde nu se pot deplasa spre nord, atunci gheața din nord s-ar putea deplasa mai spre sud.
Acest lucru ar permite ca gheața să acopere Anglia și părți ale Europei, schimbând în mod fundamental temperatura cu 1 până la 2 grade Celsius. Concluzia lor este că un colaps al AMOC ar fi un eveniment terifiant.
AMOC, vena jugulară a Pământului
AMOC poate fi comparat cu vena jugulară a Pământului. Curentul oceanic din Atlantic transportă apă caldă de la tropice spre nord, la suprafața oceanului, și apă rece spre sud, la fundul oceanului.
Un braț al acestui curent este Gulf Stream, care joacă un rol important în climatul mai multor regiuni. Stabilitatea AMOC a scăzut semnificativ în ultimele decenii.
Ultima dată când AMOC a schimbat modurile în timpul celei mai recente Epoci Glaciare, temperaturile din Groenlanda au crescut cu 10 până la 15 grade Celsius într-un deceniu. Dacă s-ar opri, temperaturile din Europa și America de Nord ar putea scădea cu până la 5 grade Celsius în același interval de timp.
Datele despre puterea AMOC au fost înregistrate abia din 2004, așa că pentru a analiza modificările curentului pe perioade de timp mai lungi, cercetătorii s-au orientat spre citirea temperaturii de suprafață între anii 1870 și 2020, un sistem despre care susțin că oferă o „amprentă” pentru puterea circulației AMOC.
Introducând aceste informații într-un model statistic, cercetătorii au evaluat puterea și rezistența în scădere a curentului oceanic prin fluctuațiile sale crescânde de la an la an.