Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) a informat, marţi, că a colectat 75,5 metri cubi de amestec de hidrocarburi şi 2,55 tone de deşeuri solide din acvatoriul Constanţa, rezultate după un accident produs în timpul unei operaţiuni de transfer de combustibil între două nave, în zona danelor 69-70.

Potrivit unui comunicat de presă, echipele operative ale sucursalelor CNAPM Constanţa au acţionat timp de două săptămâni pentru limitarea efectelor şi colectarea materialului poluant, după ce în noaptea de 3 decembrie s-a produs o deversare accidentală de hidrocarburi în apa Portului Constanţa, pe parcursul transferului de păcură între navele Belona şi Tethys.

La această intervenţie complexă au fost mobilizate patru nave specializate, utilaje şi echipamente, utilizându-se 300 de metri de baraj antipoluare, 150 de litri de degresant pentru produse petroliere, 205 litri de dispersant, 465 de kilograme de absorbant şi 126 de metri de baraj absorbant pentru produse petroliere, precum şi 219 metri cubi apă tehnică.

„Timp de două săptămâni, s-a acţionat cu nava Nicolae Zeicu, şalupa Depol 9, şalupa Sirius 1 şi remorcherul Pescăruş 1, două vidanje şi o autoutilitară tip Woma, pentru colectarea peliculei de reziduuri de pe suprafaţa apei şi s-a intervenit cu abur tehnic presurizat, pentru fluidizarea păcurei de pe suprafaţa bazinului, s-a acţionat cu materiale de depoluare biodegradabile, absorbante şi dispersante de produse petroliere precum şi baraje antipoluante, fiind colectaţi, în total, 75,5 metri cubi de amestec de hidrocarburi şi 2,55 tone de deşeuri solide din acvatoriu”, precizează CNAPM Constanţa.

Problemele, depistate încă din vară

În iunie, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet a făcut anunțul cu privire la zeci de tone de deșeuri, aruncate în Marea Neagră. Într-o postare publicată pe pagina personală de facebook, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a povestit o vizită făcută în Portul Constanța, unde a găsit zeci de tone de deșeuri aruncate ilegal.

Potrivit acestuia, deșeurile au fost aruncate de-a lungul anilor și sunt de toate felurile.

„Chiar în Portul Constanța, cel mai mare din țară, am găsit un adevărat dezastru ecologic. Acolo există o rampă unde ar fi trebuit să ajungă doar resturi inerte din construcții și demolări, care urmau să fie reutilizate pentru viitoare extinderi ale terminalelor. În realitate, acolo au fost aruncate ilegal, de-a lungul anilor, zeci de tone de deșeuri de toate felurile: industriale, menajere și chiar periculoase.

Aceste deșeuri depozitate ilegal, abandonate și ignorate, ani la rând, atât de autoritățile locale, cât și de instituțiile de mediu care au responsabilități în zona de control, reprezintă adevărate focare de poluare care afectează, în egală măsură, solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre”, a scris Mircea Fechet pe rețeaua de socializare.