Amplificatoare pentru cei care vor calitate audio excelentă

Muzica sună diferit în funcţie de dispozitivul de pe care se ascultă, însă oricine se poate bucura de o calitate audio excelentă cu ajutorul unui amplificator.

Amplificatorul este aparatul electronic care am­plifică semnalul ­dintr-o sursă audio, fie că este laptop, tabletă sau telefon pentru a se auzi mai bine în boxe. Muzica este creată de artişti la o anumită calitate şi de aceea de multe ori aceeaşi piesă poate suna diferit în funcţie de dispozitivul de pe care se ascultă. Spre exemplu, o piesă care este ascultată la căşti faţă de una ascultată la difuzoarele laptopului. Pentru a asculta o melodie la calitatea la care a fost creată este necesar un amplificator. Istoria acestuia începe în 1909 când  americanul Lee De Forest inventează trioda cu vid.

Primele amplificatoare fo­lo­seau această componentă. În 1948, Columbia Broadcasting System lansează primele discuri LP mono şi trezeşte interesul publi­cului pentru înregistrările audio la o calitate superioară. Unul dintre aceşti pasionaţi este Saul B. Marantz, grafician independent şi muzician amator. Nemulţumit de calitatea echipamentelor disponibile la acea vreme, Saul petrece multe ore în pivniţa casei sale, proiectând amplificatoare pentru a putea asculta colecţia de LP-uri.

Saul realizează în 1952 primul pre-amplificator. Numele acestuia este „Audio Consolettte“, iar soţia sa îl convinge să producă şi să vândă 100 de bucăţi. Marantz produce apoi preamplificatorul mono „Model 1“, varianta comerciala a „Audio Consolette“. Acesta are şapte intrări audio şi este aclamat de audiofili pentru performanţele sale acustice. În prezent, numeroşi colecţionari urmăresc cu mare interes achiziţionarea acestui preamplificator, în bune condiţii de funcţionare, fiind dispuşi să cheltuie sute de mii de dolari.

În zilele noastre, pe piaţă se găsesc amplificatoare de la 300 de lei şi pot ajunge la 10.000 de euro. Cele mai scumpe provin de la firmele cu tradiţie în domeniu precum Pioneeer, Denon, Marantz, Yamaha sau Harman Kardon. Un amplificator bun costă de la 500 de lei în sus, iar aspectele de care trebuie ţinut cont sunt puterea de amplificare şi impedanţa. 

Toate amplificatoarele au o impedanţă minimă de ieşire. Dacă impedanţa minimă a unui amplificator este de 4 ohmi, el va putea accepta boxe de minim 4 ohmi.  Acesta va suporta şi boxe de 8 ohmi sau mai mult, dar puterea pe care o va putea oferi va fi înjumătăţită pentru fiecare dublare a impedanţei boxei. 

Puterea prezentată de producător este RMS. Evident cu cât este mai mare cu atât mai bine. O putere de 50 W este suficientă pentru o locuinţă, conform specialiştilor. Boxele care se conectează la amplificator trebuie să aibă o impedanţă similară cu a amplificatorului. Dacă aceasta este mai mare va scădea puterea amplificatorului. Foarte important este să nu se conecteze niciodată boxe cu impedanţa mai mică decât valoarea minimă acceptată de amplificator, pentru că acesta din urma se va arde.

 

Yamaha A-S501
Putere RMS: 120W
Impedanţa: 4 ohmi
Nr. canale: 2
Telecomanda: Da
Preţ: 1.800 lei
Magazin: emag.ro

Pioneer A-10-K
Putere RMS: 50 W
Impedanţa: 4 ohmi
Nr. canale: 2
Telecomanda: Nu
Preţ: 800 lei    
Magazin: avmall.ro

Marantz PM6006
Putere RMS: 2 x 60 W
Impedanţa: 4, 8 ohmi
Nr. canale: 2
Telecomanda: Da
Preţ: 1.700 lei
Magazin: avstore.ro