Daca ai la dispozitie patru zile libere, in jur de 700 de euro in buzunar si te intrebi unde ai putea cheltui aceasta suma, o excursie la Amsterdam va fi cu siguranta cea mai buna idee. si daca te gandesti ca drumul cu avionul dureaza doar doua ore si jumatate, adica tot cam cat ai face cu autoturismul pana la Sinaia, parca Amsterdamul nici nu mai este asa de departe. Majoritatea celor care viziteaza Amsterdamul fac acest lucru in perioada week-end-ului (de joi pana duminica). Asta fie datorita faptului ca iti este mult mai usor sa iti iei doua zile libere de la serviciu, fie pentru ca in aceasta perioada agentiile au oferte mult mai avantajoase. La Amsterdam poti merge si pe cont propriu, adica sa iti rezervi bilet de avion si sa bati acolo la usile hotelurilor in speranta vreuni camere libere. Insa, pe langa faptul ca aceasta varianta este mai costisitoare, aproape sigur vei avea surpriza ca majoritatea hotelurile sa fie arhipline. Cum o camera dubla la un hotel de doua stele costa in jur de 130 de euro pe noapte, nota de plata pe care va trebui sa o achiti la finalul sejurului numai pentru cazare se va ridica la aproape 400 de euro. Daca mai pui si transportul dus-intors 260-300 de euro, nu vei mai ramane cu aproape nimic in buzunar. Un pachet de week-end la un hotel de trei stele cu transportul inclus la o agentie de turism este in jur de 500 de euro. KLM, pe langa biletul de avion, iti poate oferi si cazare la preturi care pornesc de la 50 de euro pe noapte si cresc in functie de standardul hotelului.
O data ajuns in aeroportul din Amsterdam singura problema de care te lovesti dupa ce ai trecut granita este cum faci sa ajungi in oras. Chiar daca la serviciile taximetristilor de la Otopeni nu apelezi din varii motive, la Amsterdam o poti face cu incredere. O cursa pana in oras costa 35 de euro, dar esti sigur ca nu ai surprize. Poti apela insa la serviciile autocarelor care leaga aeroportul de diferite hoteluri din oras, un bilet costand zece euro, sau la clasicul tren, un bilet pana in gara centrala din Amsterdam costand doar 2,90 euro. Ajuns in oras, o alta problema va fi gasirea unui hotel. Amsterdam este un oras cu foarte multe strazi. Fie iti procuri o harta (care costa in jur de trei euro si este cat harta pe care o aveai agatata de perete in clasa a VI-a) si mergi cu tramvaiul, fie iei un taxi. Chiar daca distanta din punctul in care te afli pare destul de mica, vei vedea ca la finalul cursei vei plati cu siguranta mai mult decat te-ai asteptat. Explicatia: numarul mare de strazi cu sensuri unice si aglomeratia. Daca vrei sa fi eficient la Amsterdam, incearca sa iti faci un program pentru zilele care vor urma, altfel, la finalul sejurului vei ajunge la concluzia ca nu ai ramas cu nimic. In a doua zi dupa sosire, incearca sa te familiarizezi cu atmosfera din oras. Pentru asta, inchirierea unei biciclete este obligatorie. Pe strazile din Amsterdam exista benzi speciale dedicate biciclistilor, asa ca traficul este destul de usor. Cel mai bine este totusi sa incepi calatoria din Dam Square, un fel de piata centrala a orasului. Dupa ce te-ai plimbat cateva ore pe strazile intortocheate ale orasului, vei sti cu siguranta ce ai de facut. Vei vrea, bineinteles, sa vizitezi celebrul Red Light District, celebra zona a prostituatelor din vitrina, insa te sfatuim sa faci acest lucru dupa-amiaza. Dimineata este destul de putina animatie in aceasta zona. Red Light District se intinde pe cateva sute de metri de-o parte si de alta a unui canal. Chiar daca lumea se imbulzeste aici ca la circ, cei mai multi venind pentru promenada, regulile sunt destul de stricte. Daca te bate gandul sa fotografiezi, renunta! Va aparea imediat un tip care iti va cere filmul. In rest, pe langa fete, aici gasesti spectacole de teatru si show-uri porno, muzee ale sexului sau magazine de droguri usoare.
Chiar daca pare mult, pentru vizitarea muzeelor din Amsterdam rezerva o zi. La Van Gogh Museum biletul de intrare costa sapte euro si esti anuntat de la intrare ca smecheria cu reducerea pentru studenti, ziaristi sau grupuri nu se aplica. Insa dupa vizitare iti dai seama ca pretul este destul de modic, dat fiind faptul ca aici gasesti cateva sute dintre cele mai cunoscute tablouri ale celebrului pictor olandez. La Rijks Museum pentru un tur trebuie sa platesti 8,5 euro si poti vedea panzele unora dintre cei mai cunoscuti pictori ai lumii, precum Rembrandt, Titian sau van Dick. Daca la final nu te-ai saturat de muzee, incearca-l si pe cel dedicat figurilor de ceara – Madame Tussaud.
Floriade este una dintre cele mai mari expozitii de flori din lume si are loc o data la zece ani. Daca mergi intr-un an in care are loc evenimentul, va trebui sa te urci in tren si sa mergi la 100 de kilometri de Amsterdam pentru a vedea expozitiile.
Amsterdam este un oras plin de restaurante, de la foarte scumpe la acceptabile ca pret pentru un estic. Oricum, tine cont ca aproape pe fiecare strada se gaseste un mic bistro unde poti lua masa la un pret cat de cat acceptabil. Dupa doua-trei zile de stat in acest oras te vei trezi insa ca te afli in cautarea unor locatii cat mai pitoresti. Nimic nu se compara cu un dejun pe malul unui canal sau intr-un restaurant dintr-o piateta. Pub-urile sunt pline aproape la orice ora, dar cele din zona Red Light District sunt mai scumpe. Daca vrei sa faci cumparaturi nu trebuie decat sa mergi in zona Dam Square, unde cateva stradute foarte aglomerate mustesc de magazine si de oferte speciale. In perioada week-end-ului fiecare magazin incearca sa ia fata cu ofertele speciale de pret. Daca preturile par mari si te gandesti sa cumperi ceva la intoarcere din magazinele duty-free, faci cea mai mare greseala. In afara bauturilor, produsele din Amsterdam (hainele, spre exemplu) sunt, in general, mai ieftine decat cele din magazinele duty-free.     

Preturi si obiective de vizitat la Amsterdam

· Un bilet de acces la Van Gogh
Museum costa sapte euro. Daca mai scoti din buzunar trei euro poti beneficia de un audio-tur, ceea ce inseamna ca ti se dau niste casti si poti afla informatii suplimentare despre tabloul in fata caruia te afli. Un bilet la Rijks Museum (un fel de Muzeu National al Olandei) costa 8,5 euro. Un bilet la Muzeul Erotismului din Red Light District costa cinci euro.
· La Amsterdam pretul unei cafele variaza in general intre 2,5 si 3 euro. Un pahar de 330 ml. de bere costa in jur de trei euro, dar daca vrei sa o savurezi intr-unul din pub-urile din Red Light District va trebui sa scoti din buzunar cinci euro. Un pachet de tigari costa in jur de 3,5 euro si, in general, sunt putine magazinele care vand tutun. De obicei, se cumpara de la automatele de tigari, iar pentru o astfel de tranzactie trebuie neaparat sa dispui de maruntis.
· O masa pentru doua persoane
la un restaurant cu staif costa in jur de 40-50 de euro. Amsterdamul este insa plin de bistro-uri si mici braserii, unde preturile sunt mai potrivite
pentru buzunarele esticilor. O masa pentru doua persoane intr-un astfel de local costa in jur de 20-25 de euro. La mare pret in Amsterdam sunt
supele, o portie la un bistro costand 2,5-3 euro.
· Daca esti vicios poti apela la serviciile fetelor din Red Light District, unde cel mai ieftin „exponat” costa cam
35 de euro. Insa la acest pret marfa se cam apropie de termenul de expirare. Cei cu gusturi alese trebuie sa scoata din buzunar in jur de 100 de euro. In celebrele magazine pentru droguri usoare plaja de preturi este foarte variata si numai un cunoscator ar putea recunoaste produsele. Oricum, cel mai mic pret pentru o tigara de marijuana sau hasis este de 2,5 euro.

Bicicleta, cel mai bun vehicul In amsterdam
· O calatorie cu tramvaiul costa 1,40 euro, iar o linie bine aleasa iti poate asigura practic un tur al orasului. Biletele se cumpara din tramvai, fie de la automate, fie, daca nu ai maruntis in buzunar, de la vatman.
• Cu toate ca, in general, controlorii sunt destul de scumpi la vedere, riscul de a face blatul nu prea r
merita, amenda pe care o platesti, in cazul in care esti prins fara bilet, fiind de 28 de euro.r
• Inchirierea unei biciclete este totusi cea mai buna metoda prin care poti vedea Amsterdamul. Pentru o zi r
trebuie sa scoti din buzunar sapte euro, iar pentru doua ore cinci euro. Daca te opresti leaga bicicleta r
cu lantul care ti se da in momentul inchirierii. Desi pare greu de crezut si la Amsterdam exista hoti de biciclete.r
Rezervarea la hotel trebuie facuta din timpr
• Daca vrei sa mergi pe cont propriu, o camera dubla la un hotel de doua sau trei stele costa intre 100 si 130 de euro pe noapte, iar la un hotel de patru stele in jur de 175 de euro. La acestea se mai adauga si transportul cu avionul, in jur de 260-300 de euro (companii aeriene care au zboruri pana la Amsterdam: KLM, Tarom). Problema este ca poti avea surpriza sa nu gasesti camere disponibile.r
• Daca nu esti pretentios, poti apela la serviciile unui hostel (adapost cu camere cu cel putin zece paturi) unde pentru un loc platesti in jur de 20-30 de euro pe noapte. Poti afla informatii despre hoteluri si poti face rezervari la www.cmbtravel.ro.r
• Poti apela la ofertele de week-end ale agentiilor de turism. De exemplu, la Marshal Turism o camera dubla la un hotel de trei stele din centrul Amsterdamului costa pe perioada week-end-ului (de joi pana duminica) 530 USD/persoana, dar in acest pret intra si transportul dus-intors cu avionul.r
r
Florile atrag, o data la zece ani, cateva milioane de turisti la 100 km de Amsterdamr
r
La Floriade poti admira cateva mii de specii de plante in aranjamente inedite. Se desfasoara o data la zece ani si este una dintre cele mai mari expozitii de flori din lume. Interesul turistilor pentru Floriade este atat de mare, incat, in perioada evenimentului, nu gasesti locuri libere la hotelurile din Amsterdam. Floriadele se termina pe 20 octombrie si au fost vizitate, pana la inceputul lui octombrie, de peste 2,1 milioane de turisti.r
r
Expozitia are loc la aproape 100 de kilometri de Amsterdam intr-un mic oras care se numeste Harleem. In Harleem poti ajunge cu trenul, un bilet costand in jur de cinci euro. Din gara centrala din Amsterdam poti cumpara si biletul de intrare la Floriade si tichetul de autobuz, care leaga gara din Harleem de locul in care este expozitia. In total, aproximativ 25 de euro, biletele de transport fiind dus-intors. Daca le iei separat te va costa cu trei-patru euro mai mult. r
Chiar daca multora li s-ar putea parea accesul la Floriade destul de scump, cu siguranta expozitia merita toti banii. 65 de hectare pe care 300 de expozanti internationali prezinta de la legume si fructe, pana la ciuperci, flori, radacini sau copaci. Practic este vorba de o uriasa vale de flori, plina cu peste un milion de bulbi care infloresc in primavara, la care se adauga flori de mai si iunie, precum si alte plante care raman inflorite de-a lungul intregului an. Sunt si expozitii interioare care prezinta flori intr-un mediu controlat climatic. Cel care viziteaza poate vedea, practic, vegetatie de pe toate continentele. Parcul de 65 de hectare este impartit in trei parti distincte, pentru vizitarea carora o singura zi nu este de ajuns. Daca vrei sa fi totusi mai rapid, poti face un tur intr-un minicar cu doar 1,5 euro. Insa nu poti admira in amanunt toate sectoarele. Numai expozitia din zona acoperita, unde minicarul nu are acces, cuprinde adevarate opere de arta care au ca element central florile. In zona centrala a parcului se gaseste o colina in forma de piramida, de pe care poti admira intreg ansamblul. Pe aceasta poti urca fie pe jos, fie cu niste masinute, inchirierea uneia pentru un drum pana in varful dealului si inapoi costand doi euro de persoana. Ultima zona care poate fi vizitata are drept caracteristica un lac, cu toata vegetatia care se dezvolta intr-un astfel de habitat. Amanuntele sunt practic cele care dau culoare evenimentului, faptul ca expozitia are loc o data la zece ani (din cauza problemelor de logistica si a sumelor destul de mari care sunt alocate de organizatori si expozanti) determinandu-te sa vezi cu alti ochi fiecare planta expusa la Floriade.