Ungurii vor neapărat să facă legea în România. AMT (Alianța Maghiară din Transilvania) anunță că va reintroduce proiectele de lege referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc.
AMT cere din nou autonomia Ținutului Secuiesc
Decizia AMT vine în contextul luptei pentru autonomie, atât la nivelul administrațiilor locale, cât și în cadrul forurilor de decizie de la București. Conducerea partidului maghiar a confirmat această hotărâre într-un comunicat emis vineri, 29 decembrie. Se subliniază angajamentul lor în ciuda respingerii anterioare a acestor proiecte de către Parlamentul României. Comunicatul a fost transmis agenției ungare de presă MTI.
Camera Deputaților a respins, joi, cu o majoritate covârșitoare proiectele de lege referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc. Și autonomia culturală a maghiarilor transilvăneni. Vineri, aceeași situație s-a repetat și în Senat. Într-un comunicat emis, AMT a afirmat că aceste evenimente s-au desfășurat cu o viteză umilitoare, într-o atmosferă antimaghiară și cu încălcări multiple ale prevederilor parlamentare. Potrivit AMT, deși în forurile internaționale, România își menține constant imaginea de „stat-model” care gestionează exemplar situația comunităților naționale autohtone de pe teritoriul său și respectă pe larg drepturile acestora, realitatea este cu totul diferită.
Autonomia este o declarație de loialitate față de România
Politicienii au confirmat această perspectivă prin voturile lor de respingere. Precum și prin manifestările antimaghiare. Deoarece nu se arată dispuși nici măcar să inițieze o discuție referitoare la autodeterminare, se menționează în comunicat.
„În ciuda a ceea ce s-a întâmplat, noi continuăm să susținem că dorința noastră de autonomie reprezintă cea mai puternică declarație de loialitate posibilă față de România, iar autodeterminarea nu amenință unitatea țării, ci are rolul de a asigura dezvoltarea regiunilor noastre și menținerea identității comunităților noastre”, a subliniat conducerea AMT.
Partidul subliniază că lupta maghiarilor transilvăneni pentru autodeterminare nu este ceva fără precedent. În numeroase ţări europene există forme de autonomie. În opinia politicienilor AMT, voturile de respingere exprimate de politicienii români sunt un refuz. Și, în acest sens, „este ca şi cum România ar fi luată de mână şi condusă în afara Europei”. Potrivit comunicatului, este nevoie de o cooperare cât mai largă între diversele partide politice maghiare. Și de susţinerea obiectivelor de importanţă strategică naţională, dintre care cea mai importantă este obţinerea autodeterminării. „Există o singură soluţie la problemele acestor timpuri: autonomia”, afirmă comunicatul.