An de incertitudine și instabilitate în comerțul global, economie și geopolitică
An de incertitudine și instabilitate în comerțul global, economie și geopolitică. Comentând ediția din acest an a revistei The World Ahead, editorul Tom Standage a declarat:
„Victoria decisivă a lui Donald Trump și revenirea sa iminentă la Casa Albă vor modela, mai mult decât orice altceva, anul care vine, cu implicații în diverse domenii ale politicii, nu doar pentru America, ci și pentru întreaga lume. Ce va însemna asta pentru securitatea globală, tranziția către energie curată, comerțul internațional și eforturile guvernelor de a reduce deficitele? Într-un an care promite un grad neobișnuit de schimbare și incertitudine, The World Ahead te ajută să știi ce ar putea urma.”
În cel de-al 39-lea an, ediția The World Ahead discută o gamă largă de subiecte, dar primele zece teme pentru 2025, extrase din paginile sale, sunt următoarele, potrivit publicației.
Alegerea făcută de America
Repercusiunile victoriei majore a lui Trump vor afecta totul, de la imigrație și apărare până la economie și comerț. Politica sa „America First” va convinge și prieteni și inamici deopotrivă să pună la îndoială soliditatea alianțelor Americii. Acest lucru ar putea duce la realinieri geopolitice, tensiuni mai mari și chiar la o proliferare nucleară.
Alegătorii se așteaptă la o schimbare
În general, partidele din multe țări s-au descurcat rău la alegerile din 2024. Unele au pierdut pe toată linia (ca în America și Marea Britanie); altele au fost forțate să intre în coaliții (în India și Africa de Sud) sau au fost împinse la coabitare (ca în Taiwan și Franța). Deci 2025 va fi un an al așteptărilor. Iar lideri vor trebui să livreze ceea ce au promis. În caz contrar, vor urma tulburări.
Tulburări mai ample
Trump ar putea împinge Ucraina să încheie un acord cu Rusia și ar putea da Israelului mână liberă în conflictele pe care le duce în Gaza și Liban. Poziția mai tranșantă a Americii și scepticismul față de anumite state vor încuraja apariția unor probleme din partea Chinei, Rusiei, Iranului și Coreei de Nord („cvartetul haosului”) și mai multe probleme ale puterilor regionale, cum ar fi în Sudanul lovit de criză. Nu este clar dacă America va face față Chinei într-un conflict asupra Taiwanului sau în Marea Chinei de Sud.
Perspective tarifare
Deocamdată, rivalitatea Americii cu China se va manifesta ca un război comercial, deoarece Trump impune restricții și crește taxele – inclusiv când vine vorba de aliații Americii. Pe măsură ce protecționismul se intensifică, firmele chineze se vor extinde în străinătate pentru a ocoli barierele comerciale și a accesa noi piețe în sudul global. Firmele chineze, care construiesc fabrici pe bandă rulantă, din Mexic până în Ungaria, au alte planuri.
Boom-ul tehnologiei curate
Guvernul Chinei a încurajat exporturile de panouri solare, baterii și vehicule electrice pentru a compensa o economie internă slabă. Rezultatul este un boom de tehnologie curată condus de China, adoptarea panourilor solare și stocarea în rețea depășind toate prognozele. Probabil, lumea va afla în curând dacă emisiile globale au atins vârful.
După inflaţie
Băncile centrale din statele bogate au sărbătorit înfrângerea inflației. Acum economiile occidentale se confruntă cu o nouă provocare: reducerea deficitelor, prin creșterea impozitelor, reducerea cheltuielilor sau stimularea creșterii. Multe state ar putea fi nevoite să mărească bugetele apărării. Se profilează și alegeri economice dureroase. În America, politicile președintelui Trump vor înrăutăți lucrurile: tarifele mari la import ar putea împiedica creșterea și riscă să reaprindă inflația.
Tineri și bătrâni
America tocmai și-a ales cel mai bătrân președinte ales vreodată. Așteptați-vă la mai multe discuții privind limitele de vârstă ale liderilor politici. Între timp, China caută noi oportunități economice într-o lume care îmbătrânește. În schimb, în unele părți ale Orientului Mijlociu, o populație de tineri în plină expansiune, confruntată cu lipsa locurilor de muncă, riscă mai multă instabilitate.
Pariul AI.
Este cel mai mare pariu din istoria afacerilor: se cheltuiesc mai mult de 1 trilion de dolari pe centre de date pentru inteligența artificială (AI), chiar dacă companiile încă nu sunt știu cum să o folosească, iar ratele de adoptare sunt scăzute. Investitorii își vor pierde răbdarea sau AI își va dovedi valoarea, pe măsură ce sistemele „agentice” devin mai capabile și pot apărea medicamente dezvoltate de AI?
Probleme de călătorie
Mișcarea globală nu doar a mărfurilor, ci și a oamenilor, se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari. Conflictele perturbă aviația globală. Europa adaugă noi controale la frontieră, iar sistemul său Schengen fără frontiere se destramă. Reacția împotriva „supra-turismului” se va diminua în 2025, dar restricțiile introduse de multe orașe, din Amsterdam până la Veneția, vor rămâne.
Un an cu surprize
Cu tentative de asasinat, walkie-talkie-uri explozive și rachete uriașe, una din lecțiile lui 2024 a fost aceea că trebuie să ne așteptăm la orice. Ce lucruri neașteptate ne pândesc în 2025? „Wild cards” oferă câteva indicii, inclusiv o furtună solară devastatoare, descoperirea unor texte antice pierdute și chiar o altă pandemie globală.