Reguli noi severe pentru elevi în anul școlar 2023-2024! Noile actualizări din acest an ale Statutului Elevului anunță noi reguli pentru procedura de exmatriculare și explică drepturile elevilor, dar și ce riscă cei care acumulează „absențe nemotivabile”!
An școlar 2023-2024. Reguli noi pentru elevi și profesori
An școlar 2023-2024. Articolul 7 al Statutul Elevului art. 7, actualizat în 2023, anunță faptul că elevii au dreptul de a primi absență doar dacă nu sunt prezenți la ora de curs, profesorilor fiindu-le interzisă folosirea absenței ca mijloc de coerciție.
Articolul 27 din Statutul Elevului, consemnează că scăderea calificativului la purtare, de la „Foarte Bine” la „Insuficient” se va realiza ”pentru toți elevii din învățământul primar, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu”.
Statutul anunță și că nota la purtare va fi scăzută cu câte un punct „pentru toți elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absente nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate”.
Ce riscă elevii care acumulează absențe nemotivabile, potrivit Statutului Elevului
În România, reglementarea absențelor elevilor este inclusă în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), valabil de la 1 septembrie 2022. Până în 2023, Statutul Elevului nu includea termenul de „absență nemotivabilă”, însă noile dispoziții prevăd exmatricularea celor care acumulează acest tip de absențe.
Art. 21 al Statutului Elevului descrie procedura de exmatriculare în cazul acumulării unui procentaj precis de astfel de absențe: „Preavizul de exmatriculare se întocmește de către profesorul diriginte, pentru elevii care absenteaza nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singura disciplina/modul, cumulate pe un an scolar, se semneaza de catre acesta si de director. Acesta se inmaneaza elevului si, sub semnatura, parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal”.
Totodată, sancțiunea se consemnează în registrul de evidență a elevilor și în catalogul clasei, fiind menționată și în raportul consiliului clasei la final de semestru. Sancțiunea va fi însoțită de scăderea notei la purtare și se validează în consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.
Cui se aplică exmatricularea cu drept de reînscriere în următorul an școlar
Iată prevederile Statutului Elevului în acest caz:
Art. 23. – (1) Exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in aceeasi unitate de invatamant si in acelasi an de studiu se aplica elevilor din invatamantul postliceal pentru abateri grave, prevazute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant sau apreciate, ca atare, de catre consiliul profesoral al unitatii de invatamant.
(2) Sanctiunea se aplica si pentru un numar de cel putin 40 de absente nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel putin 30% din totalul orelor la o singura disciplina de studiu/modul, cumulate pe un an scolar.
(3) Daca abaterea consta in absente nemotivate, sanctiunea exmatricularii se poate aplica numai daca, anterior, a fost aplicata sanctiunea preavizului de exmatriculare.
(4) Sanctiunea se consemneaza in registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, in catalogul clasei, in registrul de evidenta a elevilor si in registrul matricol.
(5) Sanctiunea se comunica de catre directorul unitatii de invatamant, in scris, elevului si, sub semnatura, parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal.
(6) Sanctiunea, insotita de scaderea notei la purtare, se valideaza in consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.