"Guvernul, prin Ministerul Muncii, realizează consultarea, nu negocierea, este foarte important. Partenerii sociali şi-au exprimat punctele de vedere şi s-au conturat trei propuneri, dar una a fost retrasă. Practic, sunt două propuneri: prima a sindicatelor care au propus Guvernului 1.200 de lei începând cu 1 ianuarie. Cea de a doua este cea a patronatelor, tot 1.200 de lei, dar cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de 8 ore la 1.050 de lei. Comisia de Dialog Social a Ministerului Muncii a luat act de propunerile convenite de partenerii sociali, iar în momentul de faţă analizează variantele, deci cele două propuneri. Şi a treia, ca să fiu onestă, a fost din partea patronatelor privind majorarea în două tranşe, dar pe care patronatul care a iniţiat-o a şi retras-o în secunda următoare. Au rămas două propuneri care sunt în momentul de faţă în analiza Guvernului. Decizia cu privire la salariul minim, potrivit legii, aparţine Guvernului, iar până la data de 31 decembrie va trebui emisă o hotărâre de guvern cu privire la salariul minim", a spus Claudia Ana Costea.

Potrivit datelor prezentate de Inspecţia Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariaţi activi cu un salariu de 1.200 de lei şi 1.372.171 de salariaţi activi cu salariu de 1.050 de lei. 

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara vineri că situaţia salariului minim pe economie în 2016 ar trebui să fie decisă în şedinţa de Guvern de la finalul anului, care va avea loc după Consiliul Naţional Tripartit din 28 decembrie. 

"Pe 28 decembrie urmează Consiliul Naţional Tripartit şi pe 29 sau 30 şedinţa de Guvern care se va închide prin hotărârea de guvern cu salariul minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016", a spus Bogdan Hossu, după întâlnirea cu reprezentanţii patronatelor şi ai Ministerului Muncii. 

Acesta a declarat că în discuţia de vineri avută cu reprezentanţii patronatelor aceştia au recunoscut că o majorare a salariului minim nu ar afecta locurile de muncă. 

Potrivit acestuia, concluziile şedinţei de vineri au fost trei: că salariul minim pe economie ar trebui să fie de la 1 ianuarie 2016 1.200 de lei şi există un consens pe această propunere cu condiţia ca angajatorul să plătească aceleaşi taxe şi impozite ca pentru 1.050 de lei. A doua variantă susţinută de toate sindicatele şi de o confederaţie patronală este ca salariul minim să fie 1.200 de lei 1 ianuarie 2016. A treia concluzie este că în ianuarie – februarie împreună toate cele trei părţi trebuie să construiască un mecanism de construcţie a salariului minim pe economie. 

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat, recent, că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creştere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condiţiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%. 

Guvernul a decis, recent, să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deşi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. 

AGERPRES