ANAF vrea să recupereze din restanţele la buget ale datornicilor. A decis să vândă acțiuni intrate în proprietatea privată a statului

Așadar, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intenționează să lucreze cu firme de brokeraj care să preia şi să execute, în nume propriu, ordine de vânzare de acţiuni sechestrate la nivelul Direcţiei Operative Executări Silite, acţiuni intrate în proprietatea privată a statului.

De asemenea, ANAF este interesat şi de vânzarea, cu participaţii mai mari, a pachetelor de acţiuni reziduale primite de români în procesul Marii Privatizări din anii ’90, conform profit.ro

ANAF are nevoie să vândă până la 55 milioane de acţiuni

Trebuie menționat că ANAF are nevoie să poată vinde pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) până la 55 milioane de acţiuni, cu o valoare totală a titlurilor de până la 41 de milioane de lei.

Firmele de brokeraj cu care ar lucra Fiscul ar trebui să furnizeze şi recomandări privind metoda de tranzacționare, tipul ordinului de bursă, momentului vânzării acţiunilor, precum şi opinie acolo unde nu este oportună/posibilă tranzacţionarea din punct de vedere al valorii de piaţă a acţiunilor.

ANAF poate pune sechestru pe active ale companiilor, în contul datoriilor restante pe care le au acestea

Amintim că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) poate pune sechestru, conform legii, pe active ale companiilor, în contul datoriilor restante pe care le au acestea.

Un astfel de caz a fost cel al sechestrului pus pe șase avioane ale Blue Air, în contul obligațiilor fiscale restante ale companiei aeriene. Trebuie menționat că suma datorată depășește 402 milioane de lei.

Din această sumă, 336 de milioane de lei sunt obligaţii de plată rezultate din ajutorul de stat acordat companiei în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19.

Pentru recuperarea de sume restante la bugetul de stat, ANAF, prin Direcţia de administrare a marilor contribuabili, a pus sechestru pe 6 avioane, a înfiinţat popriri asupra disponibilităţilor băneşti, precum şi adrese de înfiinţare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi.

În ziua de 19 august 2020, Guvernul a decis prin Ordonanţa de Urgenţă 139, acordarea unor ajutoare de stat companiilor Tarom S.A şi Blue Air S.A. pentru compensarea pierderilor economice suferite din cauza pandemiei de coronavirus.