Descinderi în forță ale autorităților. A plouat cu amenzi uriașe, iar sute de firme sunt în colaps după deciziile celor de la ANAF și de la ANSVSA.
Controalele derulate de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi cei ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) asupra loturilor de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar au dus la aplicarea unor sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 113.100 lei şi la 98 de tone de cantităţi reţinute de la comercializare, informează luni Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin inspectorii din cadrul Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene, se asigură în permanenţă, dar cu o intensitate sporită în această perioadă, datorată creşterii volumului de legume şi fructe din producţia autohtonă, că sunt respectate prevederile Legii nr. 145/2004 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. În baza legislaţiei specifice domeniului, respectiv Legea Pomiculturii nr. 348/2003 Republicată şi Legea nr. 312/2003 – Republicată – privind producerea şi comercializarea legumelor şi fructelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se asigură că toate loturile de legume şi fructe expuse la vânzare indiferent de provenienţă, autohtonă, import sau comerţ intracomunitar îndeplinesc toate cerinţele standardelor de comercializare referitoare la calitate şi etichetare, pe toată filiera de comercializare: hipermarketuri, marketuri, magazine comerciale, pieţe agroalimentare”, se arată într-un comunicat al MADR, remis luni AGERPRES.
Potrivit sursei citate, obiectivele principale urmărite în cadrul acestor acţiuni de monitorizare şi inspecţie sunt: asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat vizibil de minim 40% din numărul total de tarabe din piaţă pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice, în special, sau producători agricoli organizaţi conform OUG 44/2008; depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a legumelor şi fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerţ intracomunitar; etichetarea corectă a produselor, legume şi fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producţie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltării şi a preţului, pentru a se distinge producţia autohtonă de cea provenită din import sau din spaţiul intracomunitar; trasabilitatea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoţitoare a ţării de origine, facturi fiscale ce sunt emise de depozitari către comercianţii de legume şi fructe cu amănuntul.
Astfel, până la data de 20 mai 2019, la nivel naţional, verificările au avut loc în 407 pieţe agroalimentare şi în 139 de depozite engros de legume şi fructe.
Loturile de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar sunt de asemenea monitorizate şi controlate de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prin acţiuni mixte de control la toate punctele de trecere a frontierei, fiind prelevate probe, prin sondaj, în vederea efectuării analizelor de laborator. Până în prezent, ANSVSA şi ANAF au verificat 7.312 transporturi de legume/fructe, respectiv o cantitate totală de 75.301 tone. Totodată, au fost prelevate 205 probe.
În urma acestor controale, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 113.100 lei şi au fost reţinute de la comercializare 98 de tone de legume/fructe.
„MADR monitorizează permanent şi impactul în piaţă al măsurilor de sprijin acordate producătorilor români, constatându-se faptul că în pieţele agroalimentare din Bucureşti tomatele româneşti sunt prezente în cantităţi suficiente, numărul beneficiarilor înscrişi în Programul Tomata fiind în continuă creştere”, se mai spune în comunicat.