ANAF a declarat S.O.S. România inactiv! Ce face Diana Șoșoacă

Europarlamentarul Diana Șoșoacă pare să fi renunțat la partidul său, S.O.S. România, după ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a declarat formațiunea inactivă, scrie defapt.ro. Această decizie a fost luată după ce partidul nu a depus declarațiile fiscale necesare din decembrie 2023 până în mai 2024.

Dana Hering, o activistă civică stabilită în Suedia, a publicat pe Facebook informația că „fără să fie activ fiscal, partidul nu poate avea un mandatar financiar. Fără mandatar financiar, partidul nu poate participa la alegeri”. Aceasta subliniază importanța menținerii unei activități fiscale regulate pentru a respecta cerințele legale și a putea participa la competițiile electorale.

Decizia ANAF de a înscrie S.O.S. România în Registrul contribuabililor inactivi sau reactivați a fost luată pe 14 august. Această măsură a fost implementată de Finanțele Județene Vâlcea, având în vedere că sediul oficial al partidului este situat pe „Str. Crișan 21, Călimănești 245600, Județul Vâlcea”. Înregistrarea în acest registru este o consecință directă a neîndeplinirii obligațiilor fiscale, reflectând o stare de inactivitate din punct de vedere fiscal.

Cristian Stancovici, care este candidatul S.O.S. România pentru președinția Consiliului Județean Constanța și se află într-un conflict deschis cu Diana Șoșoacă, a publicat pe Facebook o adresă oficială a ANAF care confirmă că partidul va fi înscris în registrul contribuabililor inactivi din cauza nerespectării obligațiilor fiscale timp de șase luni.

Stancovici a adăugat că a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva Dianei Șoșoacă, acuzând-o că a utilizat în interes personal suma de 100.000 de euro din fondurile partidului.

Există plângere la DNA

Într-o declarație oferită publicației Replica din Constanța, Stancovici a precizat că plângerea la DNA a fost făcută din cauza unor ilegalități comise de Șoșoacă și de partid. El a subliniat că partidul operează fără un trezorier și a acuzat-o pe Șoșoacă că ar fi sustras 100.000 de euro din conturile partidului în cursul anului precedent.

De asemenea, Stancovici a raportat și alte nereguli, inclusiv faptul că Șoșoacă nu a efectuat modificările necesare la instanță și că în structura partidului se află persoane care au demisionat cu doi ani în urmă. El a mai menționat că, deși a fost ales vicepreședinte național și membru al Comisiei de Etică și Disciplină, aceste funcții nu au fost înregistrate oficial deoarece modificările necesare nu au fost operate în instanță.

Diana Șoșoacă a răspuns acestor acuzații, negând că ar fi existat vreodată o sumă de 100.000 de euro în conturile partidului. În plus, ea a afirmat că partidul are un trezorier, care a fost ales chiar de Stancovici. În replică, Șoșoacă a contestat acuzațiile și a susținut că partidul a respectat toate reglementările legale în vigoare, iar problemele fiscale sunt rezultatul unor neînțelegeri sau unor acțiuni malițioase.

„Toate inepțiile menționate de domnul Stancovici nu au nicio legătură cu DNA și nici nu sunt infracțiuni. În privința celor 100.000 de euro a fost făcut un control al partidului anul trecut, iar domnul Stancovici știe pentru că la acel moment era membru în BEX și a văzut răspunsul. Niciun ban nu poate fi luat din partid decât pentru partid.

Numai că pentru acuzații de acest tip, domnul Stancovici va răspunde pentru calomnie și instigare la ură, la fel și ceilalți acoliți ai săi infiltrați în partid și care au fost descoperiți. În contul partidului nici nu a fost vreodată suma de 100.000 de euro. Toate cheltuielile au fost verificate și de Comitetul Național.

Am avut și avem trezorier, iar domnul Stancovici se pare că are grave probleme de memorie, întrucât chiar dânsul a votat în Comitetul Național de la Rânca, din 2023, numirea trezorierului“, a susținut Șoșoacă.