ANAF a ales ride-sharing

Conform unui comunicat transmis de ANAF, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au efectuat un control la societatea comercială în cauză, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024. În urma verificărilor, s-a constatat că firma nu avea angajați oficiali înregistrați, deși în practică activitatea de transport era desfășurată de un număr semnificativ de șoferi care utilizau platformele de ride-sharing.

Pentru a putea funcționa legal în acest domeniu, șoferii trebuie să dețină o licență de operator de transport alternativ, obținută în numele unei firme sau al unui PFA plătitor de TVA intracomunitar. Deși societatea verificată nu deținea o flotă auto proprie, a încheiat contracte de comodat cu șoferii pentru a folosi autoturismele acestora, ceea ce a permis acoperirea formală a cerințelor legale.

Câștig: 11 milioane de lei

Cu toate acestea, compania a înregistrat venituri semnificative – peste 10,77 milioane de lei – fără a declara impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul pe profit. Inspectorii fiscali au calculat un prejudiciu total adus bugetului de stat în valoare de aproximativ 3,82 milioane de lei.

În urma concluziilor controlului, ANAF a anunțat că va sesiza organele de urmărire penală competente pentru a recupera sumele datorate și pentru tragerea la răspundere a celor implicați.

„Inspectorii DGAF desfășoară în mod constant acțiuni de control antifraudă în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, în special în sectoarele economice în care sunt identificate fenomene persistente de indisciplină financiară sau slabă conformare la obligațiile fiscale”, se arată în comunicatul instituției.

Autoritățile fiscale atrag atenția asupra responsabilității operatorilor economici din domeniul serviciilor prestate direct populației, în special în industriile emergente precum transportul alternativ, unde evoluția tehnologică nu trebuie să devină paravan pentru ocolirea legii.

Au încercat și la Buzău, dar cu fructe

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au descoperit un prejudiciu de peste 2,1 milioane de lei în urma unui control efectuat la o firmă din județul Buzău, activă în domeniul comerțului cu legume și fructe.

Potrivit unui comunicat transmis luni de ANAF, verificările au vizat perioada decembrie 2023 – septembrie 2024, fiind analizat modul în care operatorul economic și-a înregistrat veniturile și a declarat obligațiile fiscale.

În urma controlului, autoritățile au stabilit implicații fiscale de 235.242 lei – reprezentând impozit pe veniturile din dividende și din alte surse și, un prejudiciu din neînregistrarea în contabilitate și nedeclararea veniturilor, incluzând TVA și impozit pe profit, de 1.945.040 lei

DGAF a anunțat că va sesiza organele de cercetare penală și va lua măsuri suplimentare pentru recuperarea prejudiciului identificat.