ANAF a făcut descoperirea o diferență de 21,4 milioane de lei între veniturile declarate și cele estimate

ANAF

ANAF/SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a informat recent că inspectorii au descoperit o diferență totală de 21,4 milioane de lei între între veniturile declarate și cele estimate, după o verificare a persoanelor fizice.

Diferență de 21,4 milioane de lei între veniturile declarate și cele estimate

Totodată, președintele ANAF a informat luni, 8 august, că inspectorii au descoperit la un ieșean o diferență de peste 11 de milioane de lei între veniturile declarate și cele estimate, pentru care trebuie să plătească 3,5 milioane de lei.

„În iulie s-au descoperit 21,4 mililioane lei diferențe între venituri declarate și estimate. Cea mai mare diferență a fost descoperită în Iași – 11,7 milioane de lei, iar creanța stabilită este în valoare de 3,5 milioane de lei”, a informat Lucian Heiuș.

De asemenea, acestea precizează că în București a fost găsită o persoană cu o diferență de 3,5 milioane de lei, creanța stabilită fiind de un milion de lei, iar în Buzău inspectorii au găsit la o persoană o diferență de 3,2 milioane de lei pentru care s-a impus o creanță de 0,8 milioane de lei.

În total, creanțele impuse în urma verificărilor situației fiscale personale pentru un prim lot de 211 pesoane se ridică la 5,9 milioane de lei. Lucian Heiuș a mai spus că vor fi verificați și „influencerii” de pe rețelele de socializare care încasează bani pentru a se verifica dacă și declară veniturile.

ANAF și-a propus să crească numărul echipelor de teren

Anterior, președintele ANAF a explicat că Direcţia de control venituri din cadrul instituţiei pe care o conduce are doar 30 de echipe pe teren, care trebuie să verifice peste 500.000 de contribuabili şi firme. În acest context, a spus Lucian Heiuş, numărul acestor echipe ar trebui să crească şi să ajungă în luna iulie la 70.

„Această Direcţie generală de control venituri a făcut o analiză pe nişte aplicaţii informatice şi au ieşit aceste sume. Este imposibil să verificăm pe toţi, bineînţeles că începem de la cele mai mari sume, de la diferenţe mari, semnificative şi coborâm până ne permite resursa pe care o avem.

Astăzi, lucrează la această Direcţie efectiv pe teren, cred că vreo 30 de echipe, foarte puţine. Vreau să ajungem în luna iulie să avem 70 de echipe, în lunile următoare să creştem, iar în anii următori, acest departament de verificare a veniturilor să capete o importanţă semnificativă”, a declarat Lucian Heiuş.