ANAF a început controalele împotriva evaziunii fiscale

Inspectorii ANAF verifică modalitatea de înregistrare a veniturilor în contabilitate și analizează cheltuielile înregistrate cu scopul de a diminua profitul. În plus, sunt efectuate și verificări privind rambursările de TVA, acolo unde este cazul.

„ANAF își canalizează resursele către zonele cu risc ridicat de încălcare a legii. Evaziunea fiscală nu va fi ignorată la niciun nivel, începând acolo unde riscurile sunt mai mari. În același timp, dorim să le demonstrăm companiilor corecte și responsabile fiscal, care plătesc taxele la timp, că ANAF este un partener de încredere.

Este în beneficiul întregii societăți ca mediul de afaceri să își desfășoare activitatea fără sincope majore, astfel încât, în urma colectării, să fie asigurate venituri sigure la bugetul consolidat”, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF.

Menționăm faptul că aceste operațiuni au fost declanșate ca urmare a analizelor de risc, de aceea Fiscul a suplimentat numărul inspectorilor și a delegat competențe inspectorilor fiscali de la Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice pentru a se derula optim aceste controale, se arată într-un comunicat de presă emis de către ANAF.

Amintim faptul că peste 71.000 de contribuabili din țara noastră sunt în situația de a li se face sesizări penale. Aceștia au primit, de la începutul săptămânii, notificări de la ANAF cu prezentarea situației în care se află.

Peste 71.000 de contribuabili se află în situația în care ANAF le poate face sesizări penale

Peste 71.000 de contribuabili se află în situația în care ANAF le poate face sesizări penale deoarece au reținut, fără să vireze la bugetul statului, o serie de impozite și contribuții, în contextul în care, începând cu data de 1 martie 2022, astfel de acțiuni sunt considerate fapte penale.

Aceștia și-au depășit deja termenul de grație de 60 de zile, iar ANAF, ca ultimă măsură de prevenție, va trimite acestor contribuabili notificări cu situația sumelor datorate la stat, dar și cu instrumentele de eșalonare/restructurare pe care le pot accesa, a anunțat recent Lucian Heiuș.

Potrivit spuselor sale, demersul este ultima acțiune cu rol preventiv al ANAF, iar dacă firmele respective nu acționează nici după ce au primit notificare pentru a-și rezolva situația, atunci urmează sesizările penale.

„Peste 71.000 de contribuabili se află în prezent în situația de a li se face sesizări penale pentru nevirarea către stat a impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă, conform OUG 130/2021. Aceștia vor primi de la începutul săptămânii următoare notificări de la ANAF cu prezentarea situației în care se află, cu propunerile de remediere a situației, dar și cu mesajul că în lipsa unei rezolvări, se va aplica legea la literă, adică vor urma sesizările penale.

Notificarea va prezenta și variantele disponibile – să achite sau să acceseze diferitele instrumente de eșalonare/restructurare prevăzute de legislație. Aceste notificări sunt un ultim demers de prevenție pe care îl putem face înainte de sesizările penale”, a adăugat Lucian Heiuș, relatează Profit.ro.

Restul articolului poate fi citit aici.