Luni, pe data de 16 ianuarie, șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că s-au început verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai în cazul OMV Petrom, dar și a tuturor companiilor care pot intra sub incidența OUG 186.

ANAF a început verificările asupra OMV Petrom și a altor companii

“Am început deja verificările amănunţite asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot să intre sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă 186. Când vom fi finaliza aceste verificări, vom şti cu exactitate care dintre companiile din România datorează această contribuţie de solidaritate.

Trebuie să fim foarte atenţi pentru că termenul final de depunere a situaţiilor financiare pentru companiile din România este sfârşitul lunii mai. Dar cu probabilitate de 99,9% vom şti undeva am estimat eu în maxim două săptămâni ce companii se încadrează pe prevederile Ordonanţei 186”, a declarat Lucian Heiuș pentru Prima News.

Activitatea OMV Petrom din România nu are legătură cu cea a OMV din Austria

Acesta a precizat însă că activitatea desfășurată de OMV Petrom în România nu are nicio legătură cu cea desfășurată cu OMV din Austria atunci când vine vorba de taxa de solidariatate.

“OMV Petrom este o companie româneasă, cu sediul în România, care îşi plăteşte toate impozitele şi taxele în România. OMV Austria primeşte doar de la compania din România dividendele aferente procentului de 51,15 % care este numărul de acţiuni pe care îl are.

Restul de acţiuni sunt împărţite la statul român sau la societăţi juridice, fonduri de investiţie din România. Nu are nicio legătură activitatea desfăşurată OMV Petrom din România cu o activitate desfăşurată de OMV în Austria legat de această contribuţie de solidaritate. Singura întrebare este dacă acel prag de 75% este sau nu este atins pentru activitatea companiei OMV Petrom, nu discutăm de grupul OMV.

Trebuie să fim atenţi să vedem dacă este calculat corect, dacă este interpretată legea fiscală corect şi dacă nu s-au încercat anumite inginerii financiare în stabilirea acestui prag”, a spus șeful ANAF.

După ce a anunțat că nu va plăti taxă de solidaritate în România deoarece veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia țara noastră, concernul austriac a intrat într-un conflict deschis cu autoritățile fiscale române.