Decizie de ultimă oră privind salariaţii TMK Artrom!
Angajaţii TMK Artrom îşi vor primi din nou banii
Decizia care permite companiei să plătească salariile, furnizorii și instituțiile de credit este în drum spre Monitorul Oficial. Anunţul a fost făcut chiar de către Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Reamintim că grupul TMK este controlat de Dimitri Pumpianski, care se află pe lista oligarhilor ruşi vizaţi de sancţiuni economice, fiind considerat un apropiat al lui Vladimir Putin.
TMK, prin diviziile de la Reşiţa şi Slatina, are în total 2.400 de angajaţi în România. Primii cinci clienţi ai TMK din România (în afară de Dacia, care are 13.700 de angajaţi) însumează afaceri de aproape 1 miliard de lei şi circa 1.600 de angajaţi.
“Mă bucur că autoritățile statului au înțeles situația celor 2.500 de angajați români ai TMK Artrom din Slatina, neplătiți de peste două săptămâni din cauza aplicării haotice a sancțiunilor împotriva oligarhilor ruși și au deblocat plata salariilor!
Știu că actul care permite companiei să plătească salariile, furnizorii si institutiile de credit este în drum spre Monitorul Oficial, pentru publicare.
Salut faptul că Guvernul a dat dovadă de responsabilitate și maturitate, rezolvând situația de criză de la această uzină de care depind alte companii importante din industria românească”, a scris liderul social-democrat pe pagina sa de Facebook.
Ciolacu: Nu muncitorii români sunt cei care trebuie pedepsiți!
Marcel Ciolacu a explicat că, într-adevăr, statul român trebuie să blocheze fluxurile de bani către apropiaţii lui Vladimir Putin, însă trebuie ţinut cont neapărat şi de angajaţii români ce pot fi afectaţi de astfel de măsuri.
“Voi continua să îi apăr pe muncitorii români și să susțin că nu ei sunt cei care trebuie pedepsiți! Da, statul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a bloca orice posibil flux de bani către apropiații lui Putin.
Pentru noi, cei de la PSD, prioritari sunt însă românii și locurile de muncă, precum și susținerea economiei românești care trebuie să funcționeze cât mai bine, chiar și în această perioadă pe care conflictul din Ucraina o complică atât de mult!”, a mai transmis preşedintele PSD.
Măsurile restrictive impuse de ANAF
În acelaşi timp, ANAF transmite că a pus în aplicare prevederile din Regulamentul UE nr.269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei pentru entitățile TMK Artrom, TMK Assets SRL și TMK Europe GMBH, potrivit Mediafax.
Cele trei entități sunt controlate în mod indirect prin intermediul entității TMK Steel Holding United de către o persoana fizică aflată pe lista de sancțiuni dispuse la nivelul Uniunii Europene, precizează ANAF.
”Se îngheață toate fondurile și resursele economice care aparțin, se află în proprietate ori posesia sau sunt controlate de orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism sau de persoane fizice sau juridice, entități sau organisme asociate acestora, astfel cum figurează în Anexa I”, transmite ANAF, care subliniază că a acţionat în conformitate cu Regulamentul UE nr. 269/2014.
Măsurile luate vizează disponibilitățile aflate în conturile bancare precum și orice alte fonduri sau resurse economice, astfel cum sunt definite la art. 1 din Regulamentul (UE) nr. 269/2014. Ordinele Președintelui ANAF care vizează sancționarea celor 3 entități au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României.
Derogare pentru plata drepturilor salariale plăți către furnizori și instituții de credit
Totodată, la solicitarea TMK Artorom a fost acordată derogarea prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a și b din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei pentru efectuarea de plăți esențiale pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, plăți către furnizori și instituții de credit.
Plățile sunt autorizate cu condiția ca destinatarii acestora să nu figureze în lista din Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 269/2014, cu modificările și completările ulterioare.
Astfel de decizii de derogare au fost adoptate și în alte state membre UE.
Grupul TMK este controlat de Dimitri Pumpianski, care se află pe lista oligarhilor ruşi vizaţi de sancţiuni economice, însumează circa 2.350 de angajaţi şi afaceri de 2 mld. lei. Sancţiunile impuse au venit în urma invaziei declanşate de Rusia în Ucraina, Pumpianski fiind considerat unul dintre oligarhii ruşi apropiaţi de Vladimir Putin.