ANAF, detalii importante pentru cei care investesc în NFT-uri

anaf

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Vești de ultimă oră pentru contribuabili. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a elaborat şi publicat Broşura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT). Ce trebuie să știe aceștia?

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vine cu precizări de ultimă oră pentru contribuabilii care sunt persoane fizice. Pe site-ul instituției a fost publicată Broşura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT).

Astfel,  potrivit doumentului, persoanele care încasează venituri din vânzarea pe platforme specializate au obligația de a-și declara veniturile, indiferent de locurile în care acestea sunt realizate, atât în România cât și în străinătate.

„Persoanele fizice care obţin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conţinut sub forma unor fişiere digitale (NFT), în condiţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, au obligaţia de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate, în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce privește veniturile obţinute de persoanele fizice care tranzacţionează creaţii NFT, în acest caz, ANAF precizează că și aici există o serie de aspecte referitoare la impozitare.

Anunțul făcut de ANAF

„În cazul veniturilor obţinute de persoanele fizice care tranzacţionează creaţii NFT, altele decât autorii care fac publice spre vânzare creaţiile lor, esenţa tranzacţiei, respectiv a activităţii desfăşurate/prestate conduce la încadrarea veniturilor obţinute în categoriile de venit definite de legislaţia fiscală în vigoare şi la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum şi pentru calcularea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate”, arată sursa citată.

De menționat este faptul că, persoanele interesate sau care se încadrează în categoria menționată de reprezentanții ANAF, pot accesa noile prevederi pe portalul instituţiei. Materialul a fost elaborat de specialiștii Direcţiei generale de asistenţă și are rolul de a veni în ajutorul persoanelor fizice, dar și juridice.

Totodată, ANAF precizează că numărul broșurilor informative va continua să fie extins, astfel încât contribuabilii să fie la curent cu plata impozitelor, dar şi a contribuţiilor datorate.

„ANAF va continua să extindă numărul materialelor informative dedicate persoanelor fizice şi juridice. Rolul ghidurilor fiscale elaborate de specialiştii ANAF este de a sprijini şi asista contribuabilii să se conformeze voluntar la declararea veniturilor realizate şi la plata impozitelor şi contribuţiilor datorate”, se mai precizează în comunicat.