Potrivit unui comunicat al instituției, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a vândut peste 970 de grame de metale prețioase pentru 30.000 de euro.
Direcția Operativă de Valorificare a Bunurilor Confiscate – Direcția Generală Executare Cazuri Speciale din cadrul ANAF a organizat săptămâna trecută o licitație publică pentru vânzarea metalelor prețioase, în urma căreia s-au încasat aproximativ 30.000 de euro într-o singură zi.
Instituția a precizat că vânzarea s-a desfășurat în conformitate cu prevederile art. 22 (1) din Hotărârea Guvernului nr. 731/2007, care trasează Normele metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 14/2007.
Această ordonanță reglementează procesul de evaluare a bunurilor intrate legal în proprietatea privată a statului și a fost republicată cu modificările și completările ulterioare.
Achiziții intracomunitare de autoturisme de lux rulate, monitorizate intensiv de ANAF
În urmă cu doar o zi, ANAF a făcut un anunț potrivit căruia inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul instituției monitorizează îndeaproape achiziția de mașini de lux second-hand pe teritoriul Uniunii Europene. Concret, în data de 16 martie, aceștia au efectuat controale la 37 de autovehicule și 67 de platforme și remorci care transportau autoturisme din alte țări, în punctele de trecere a frontierei Nădlac, Vărșand, Turnu și Cenad.
Ca urmare, 78 de autoturisme de lux au fost depistate și confiscate, deoarece se pare că au trecut prin România pentru a ajunge în Bulgaria sau au fost facturate din nou de firme intermediare din Slovacia, Italia sau Ungaria.
Pentru a diminua riscul fiscal ca aceste vehicule să fie descărcate și recuperate, au fost inspectați atât furnizorii, cât și beneficiarii, precum și rutele de transport ale acestora. Transportatorii au fost, de asemenea, informați că descărcarea putea avea loc numai în prezența inspectorilor fiscali antifraudă din România.
Datele privind firmele implicate în fraude cu TVA au fost colectate din diverse surse, cum ar fi schimbul de date ANAF-RAR și Eurofisc, platforme de anunțuri online, petiții sau reclamații.
În contextul intensificării verificărilor comerțului cu autoturisme de lux rulate, pentru prevenirea și împiedicarea fraudării bugetului de stat, în perioada 2022-
2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziții intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane
de euro.