ANAF: Câteva mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă

România ar putea avea opt administraţii fiscale regionale şi 41 de administraţii judeţene, până în 2012, după asigurarea suportului informatic, a declarat, miercuri, preşedintele Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar.

‘România va trebui să ajungă la o regionalizare a administraţiei fiscale. Va trebui să avem în jur de opt sau şase administraţii regionale şi un număr de 30 – 40 de administraţii judeţene. Cred că formula optimă este opt administraţii regionale şi 41 de administraţii judeţene’, a afirmat Blejnar.

Preşedintele ANAF a adăugat că, în urma regionalizării administraţiei fiscale, câteva mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă.

‘Pot pleca acasă câteva mii de oameni. Din 2009 până azi, de la noi au plecat acasă 2.500 de oameni. În principiu, de la administraţiile fiscale. În 2009 şi 2010 am comasat multe structuri, am desfiinţat peste 1.000 de funcţii de conducere. La finele anului 2012, după ce vom asigura suportul informatic adecvat, va trebui să avem maximum opt administraţii regionale secondate de 41 de administraţii financiare judeţene’, a precizat acesta.

El a explicat că vor dispărea administraţiile fiscale ineficiente.

‘Cifrele finale vor reuşi urmare a reaşezării şi repoziţionării personalului în urma consolidării administraţiei fiscale. Un lucru este cert: sunt multe administraţii fiscale în ţară care vor trebui unele desfiinţate, unele comasate, iar parte din personalul lor va fi redirecţionat spre domenii sensibile ca număr de personal şi ca activitate, adică spre inspecţie financiară, control şi o parte va pleca acasă. 30% din numărul administraţiilor fiscale ar putea fi redus. Sunt 356 acum – aproape 400. Vor dispărea acele administraţii ineficiente, din cauza faptului că acestea colectează un procent mic din totalul veniturilor’, a adăugat Blejnar.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, tot miercuri, că 20% din personalul ANAF-ului ar trebui direcţionat spre sectorul privat.

‘ANAF-ul va intra într-o restructurare, o realocare a personalului, pentru că trebuie să transferăm persoane către Direcţia Generală de mari contribuabili, trebuie să reducem personalul de la ghişee, pentru că vom continua procesul de depunere online a declaraţiilor. Eu am mai spus-o că dacă vom aplica şi un sistem integrat de informatizare, 20% din personalul ANAF-ului ar trebui să fie direcţionat spre sectorul privat sau alte zone’, a spus Ialomiţianu.