"Modul în care se derulează cooperarea interinstituţională cu organisme similare comunitare sau extracomunitare nu este nou. Noi avem o colaborare mai veche cu aceste structuri. Există două tipuri de cooperare: una rapidă, un schimb de informaţii ultrarapid, online, cu autorităţile fiscale partenere şi una mai complexă, care presupune acţiuni din partea partenerilor noştri de dialog. De partea operativă, avem un schimb de informaţii foarte rapid cu partenerii din UE, dar nu numai. Acum este puţin mai greu cu Turcia, sperăm ca prin dialog să o rezolvăm", a spus Tudor.
El a apreciat ca fiind o veste bună faptul că s-a deschis o cale de dialog rapid cu China.
"O veste bună pentru noi este că s-a deschis o cale de dialog rapid cu China. Apropo de importul şi exportul de bunuri care constituie o parte importantă a ceea ce înseamnă frauda pe TVA, datorită schimbului de informaţii cu China putem identifica inclusiv beneficiarii fluxurilor de cash. Până la urmă, trebuie să urmărim şi banii", a arătat vicepreşedintele ANAF.
La eveniment a participat şi Andreea Artenie, partener Reff&Asociaţii, care a vorbit despre litigiile firmelor româneşti în raport cu ANAF.
"Realitatea de astăzi, cel puţin din perspectiva mea, avocat, litigant, din ce în ce mai mult ce ne ocupă activitatea sunt litigiile venind din impozitului pe profit şi marea majoritate bazându-se pe neacceptarea documentele justificative, că vorbim de forma lor, de sisteme integrate la nivelul companiilor care nu pot fi translatate neapărat într-o legislaţie naţională, de o rigiditate, până la urmă. În toate cazurile organele fiscale ne opun legea contabilităţii şi, poate, de cele mai multe ori contabilitatea pe hârtie, neacceptând că există o altă modalitate. Ne confruntăm cu o serie foarte mare de litigii în zona asta", a spus Artenie.
Deloitte România şi Reff & Asociaţii au organizat, marţi, cea de-a opta ediţie a Conferinţei anuale Tax & Legal.
"Tehnologia are un rol disruptiv asupra organizaţiilor, modelelor de business şi asupra peisajului economic. Deoarece impactul acesteia schimbă prototipurile
tradiţionale şi ridică continuu noi provocări, dedicăm conferinţa de anul acesta relaţiei între fiscalitate şi tehnologie", au precizat organizatorii.
AGERPRES