Controale ANAF în trafic pentru aplicarea prevederilor RO e-Transport
Începând cu 1 iulie, sute de inspectori ANAF efectuează controale în traficul rutier pentru a verifica aplicarea prevederilor sistemului RO e-Transport. În primele patru zile, au fost oprite peste 6.000 de vehicule, iar sancțiunile aplicate s-au apropiat de suma de 20,5 milioane lei.
Aceste sancțiuni au constat în amenzi, confiscări și implicații fiscale, majoritatea pentru nedeclararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport sau pentru lipsa documentelor de proveniență a bunurilor pe durata transportului.
ANAF, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, a anunțat că desfășoară ample acțiuni de control în trafic începând cu 1 iulie. Acțiunile vizează respectarea prevederilor legale impuse de sistemul RO e-Transport, în special deținerea codurilor UIT pentru bunurile monitorizate și aplicarea măsurilor de prevenire și combatere a activităților economice ilicite în timpul transportului bunurilor, conform Legii 296/2013.
Controalele sunt efectuate atât în apropierea punctelor de trecere a frontierelor, cât și în puncte de control interne amplasate pe principalele căi de comunicație, noduri rutiere și zone de depozitare a bunurilor. Aproximativ 300 de inspectori antifraudă sunt implicați la nivel național.
Nereguli descoperite în urma controalelor
În perioada 1-4 iulie, au fost oprite 6.100 de vehicule, iar abaterile constatate au fost legate de nedeclararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport și de lipsa documentelor de proveniență a bunurilor pe timpul transportului.
Pentru aceste nereguli, au fost aplicate sancțiuni în valoare de peste 20,48 milioane lei, constând în sancțiuni contravenționale, confiscări și implicații fiscale.
Acțiunile de control vor continua și în perioada următoare
ANAF a precizat că acțiunile de control vor continua în perioada următoare, având ca principal scop creșterea gradului de colectare a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat.
De asemenea, aceste controale vizează întărirea capacității de urmărire și colectare a sumelor datorate bugetului de stat în cazul transporturilor de bunuri și asigurarea unor condiții de concurență și echitate fiscală pentru toți contribuabilii.
ANAF subliniază importanța combaterii creșterii inegalităților, în special în raport cu contribuabilii de bună-credință, care se conformează regulilor fiscale.