Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) planifică să includă pe lista produselor și bunurilor cu un risc crescut de evaziune fiscală, activități precum comerțul cu haine second-hand sau cu alimente.

Aceste modificări sunt programate să intre în vigoare începând cu semestrul al doilea al anului, adică începând cu 1 iulie.

ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intenționează să extindă considerabil lista de produse cu risc fiscal pentru care transportul este supravegheat prin intermediul sistemului e-Transport.

Pentru a reduce evaziunea fiscală, ANAF își propune să monitorizeze și noile categorii de produse. Va face acest lucru prin intermediul sistemului e-Transport.

ANAF
ANAF / SURSA FOTO: News18.ro

Lista adăugată a noilor bunuri cu risc fiscal ridicat la transportul rutier

Această nouă listă de produse se adaugă la cele deja monitorizate încă de la începutul anului. Intrarea în vigoare a acestora este propusă pentru data de 1 iulie 2024. Se va permite astfel mediului de afaceri să se conformeze la noile cerințe în timp util.

Conform Proiectului de Ordin al ANAF, iată lista nou adăugată a bunurilor cu risc fiscal ridicat în transportul rutier:

  • Carne și organe comestibile;
  • Pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice;
  • Lapte și produse lactate; ouă de păsări; miere naturală; produse comestibile de origine animală, nedenumite și necuprinse în altă parte;
  • Tutun și înlocuitori de tutun prelucrați; produse care conțin sau nu nicotină destinate inhalării fără ardere; alte produse care conțin nicotină destinate absorbției nicotinei în corpul uman;
  • Combustibili minerali, uleiuri minerale și alte produse rezultate.

Coafezele, somate să își plătească impozitele

Agenția Națională de Administrare Fiscală a inițiat, începând cu luna martie, un program de conformare la nivel național pentru veniturile obținute de persoanele fizice care activează în industria înfrumusețării și a îngrijirii corporale.

Această acțiune reprezintă o continuare a eforturilor începute în 2022 de către Fisc pentru a sprijini contribuabilii din acest domeniu în îndeplinirea obligațiilor fiscale, inclusiv înregistrarea, declararea și plata impozitelor.

Scopul programului de conformare este de a crește gradul de conștientizare al contribuabililor. E vorba cei care realizează sau urmează să realizeze venituri din activități de înfrumusețare și întreținere corporală. ANAF subliniază că o informare adecvată va contribui la o mai bună înțelegere a obligațiilor fiscale asociate cu astfel de venituri. De asemenea, va reduce riscul de sancțiuni sau amenzi în cazul unor controale sau inspecții fiscale.