Românii, obligați să plătească banii. Decizia Guvernului nu va mai ierta pe nimeni

bani, lei

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Românii vor plăti mai mulți bani la ANAF, se arată într-un comunicat trimit de către Ministerul de Finanțe. Potrivit șefului instituției, Marcel Boloș, colectarea va crește la peste 2% din Produsul Intern Brut.

ANAF crește colectarea cu 2,5% din PIB

ANAF trebuie să strângă bani mai mulţi! În perioada 16-21 aprilie 2024, Marcel Boloș, în calitate de Ministrul Finanțelor, a reprezentat delegația Ministerului Finanțelor la reuniunile de primăvară ale Grupului Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional din Washington.

Pe marginea reuniunilor, delegația Ministerului Finanțelor a avut întâlniri cu reprezentanți de rang înalt ai Băncii Mondiale (BM), Fondului Monetar Internațional (FMI), Corporației Financiare Internaționale (IFC), precum și cu agențiile de rating S&P și Moody’s.

Marcel Boloș a promis că ANAF va îmbunătăți colectarea cu 2,5% din PIB. Adică echivalentul a 7-8 miliarde dolari.

„Discuțiile s-au axat pe măsurile de modernizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care trebuie să ducă la îmbunătățirea colectării cu 2,5% din PIB a veniturilor fiscale, precum și cele de combatere a evaziunii fiscale”, a zis ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Împrumuturile contractate de România de la Banca Mondială

De asemenea, s-au analizat împrumuturile pe care România le-a contractat de la Banca Mondială. Acestea sunt în proces de implementare.

În această privință, reprezentanții Băncii Mondiale au garantat că vor intensifica procesul de încheiere a contractelor pentru împrumuturi în valoare de aproximativ un miliard de euro, destinate:

  • politicii de dezvoltare ce promovează creșterea durabilă și incluzivă (Finanțare a Politicilor de Dezvoltare/Loan – DPF/DPL)
  • gestionării riscurilor în caz de catastrofe (Opțiune de Retragere Întârziată Catastrofică – CAT-DDO)

Ministrul român al Finanțelor a comunicat oficialilor Băncii Mondiale continuarea angajamentului pentru sprijinul IFC în investițiile private din România, prin identificarea unor noi oportunități de finanțare.

Acest demers are ca scop reducerea disparităților:

  • în infrastructura transporturilor
  • a energiei regenerabile
  • gestionării deșeurilor
  • și tratării apei

În acest context, a invitat echipele tehnice ale Băncii Mondiale să colaboreze cu echipa Ministerului Finanțelor în România.

România se situează în fruntea clasamentului în ceea ce privește portofoliul IFC, cu o valoare de 2,1 miliarde de dolari, reprezentând a zecea cea mai mare expunere la nivel global. Țara a atras peste 7 miliarde de dolari investiți în diverse sectoare încă din anul 1991.

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Ce s-a discutat cu FAD (Departamentul pentru Afaceri Fiscale al FMI)?

Dezbaterile s-au concentrat pe strategiile de modernizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, având ca obiectiv creșterea colectării veniturilor fiscale cu 2,5% din PIB și intensificarea eforturilor de combatere a evaziunii fiscale.

„Ne menținem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și suntem ferm angajați într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creșterea economiei românești și susținerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă și incluzivă”, a subliniat ministrul Boloș.

În plus, Ministrul Finanțelor a exprimat recunoștința față de Fondul Monetar Internațional pentru sprijinul continuu acordat în domeniul administrației fiscale, prin intermediul seriei sale de asistențe tehnice.