Agenția Națioanală de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat o procedură de achiziții publice pentru o firmă de brokeraj, cu scopul de a vinde anumite pachete de acțiuni.
„Ele se vor vinde efectiv prin intermediul Bursei de Valori București, prin intermediul unui broker care câștigă această achiziție. Ele vor putea fi cumpărate de orice persoană fizică sau juridică, care este interesată să achiziționeze acțiunile pe care noi le avem sub sechestru de la diverse persoane sau companii”, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș pentru Digi24.
ANAF vrea să recupereze din restanțele la buget ale datornicilor
Vânzând aceste acțiuni, Agenția urmărește să recupereze din restanțele la buget ale datornicilor.
Fiscul dorește să lucreze cu firme de brokeraj care să preia și să execute, în nume propriu, ordine de vânzare de acțiuni sechestrate la nivelul Direcției Operative Executări Silite, acțiuni care au intrat în proprietatea privată a statului. ANAF vrea să vândă, de asemenea, pachetele de acțiuni reziduale primite de români în procesul Marii Privatizări din anii ’90.
ANAF are nevoie să vândă aproximativ 55 milioane de acțiuni, cu o valoare totală a titlurilor de până la 41 de milioane de lei. Firmele de brokeraj dispuse să preia aceste acțiuni ar trebui să vină cu recomandări în legătură cu metoda de tranzactionare, tipul ordinului de bursă, momentului vânzării acțiunilor, și cu o opinie dacă tranzacționarea este oportună sau posibilă din punct de vedere al valorii pe piață.
ANAF poate pune sechestru pe activele companiilor restante
Legea prevede că Fiscul poate pune sechestru pe activele companiilor, în contul datoriilor restante pe care le au acestea.
Cel mai recent caz este cel al companiei aeriene Blue Air. ANAF a pus sechestru pe șase avioane ale societății, în contul obligațiilor fiscale restante ale companiei aeriene, suma datorată depășind 402 milioane de lei.
336 de milioane din această sumă reprezintă obligaţii de plată rezultate din ajutorul de stat acordat companiei în 2020, în timpul pandemiei de Covid-19. Pe lângă sechestrul pus pe avioane, Fiscul a înfiinţat, de asemenea, popriri asupra disponibilităţilor băneşti şi adrese de înfiinţare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi.
Ordonanţa de Urgenţă 139, adoptată pe 19 august 2020, prevede acordarea unor ajutoare de stat companiilor Tarom S.A şi Blue Air S.A. pentru compensarea pierderilor economice suferite din cauza pandemiei de Covid.
În cazul Blue Air, Ministerul Finanţelor Publice era abilitat să garanteze, în numele şi pe contul statului, unul sau mai multe împrumuturi bancare în valoare totală de 300.775.000 lei, pe o perioadă de până la 6 ani, cu titlu de ajutor de stat şi ajutor de salvare, acordate în condiţii speciale.
Contractele de împrumut ar fi fost încheiate de banca de stat Eximbank, care evalua capacitatea de rambursare clasa de risc şi structura garanţiilor constituite de Blue Air în favoarea statului.
Garanțiile aduse de compania aeriană pentru primirea împrumutului erau:
- un teren intravilan de 94.479 mp situat în sectorul 1 din Bucureşti, şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 97 A şi pădurea amplasată pe acest teren;
- şase aeronave aflate în proprietatea Blue Air Aviation; acţiunile deţinute de Airline Invest şi Rada Mihai Cătălin (CEO şi acţionar principal al companiei), în proporţie de 75%, pe care le aveau la Blue Air Aviation;
- 75% din acţiunile deţinute de Rada Teodor Cristian şi Rada Mihai Catalin în capitalul social al Airline Invest (societate acţionară la rândul ei în compania Blue Air Aviation) şi acţiunile deţinute de Airline Invest şi Aurora Engineering în capitalul social al Blue Air Technic SRL.