ANAF face măcel! S-a dat ordin în România! Nu mai scăpa nimeni
Mai precis, Lucian Heiuș a explicat că va începe o amplă acțiune de control care vizează contribuabilii cu sume restante, de la mari companii, la profesorii sau proprietari de imobile închiriate.
De asemenea, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va trimite în perioada următoare informări pentru ca toți cei vizați să își declare veniturile în vederea impozitării acestora. Acțiunile de control ale inspectorilor se bazează pe analize de risc riguros, elaborate de direcțiile de specialitate.
Astfel, președintele ANAF susține că speră să adune mai mulți bani la buget, dar și să îi ajute pe contribuabili să se informeze.
Instituția a oferit rezultatele verificărilor din primele 5 luni ale anului
Amintim că ANAF a făcut controale de amploare în această perioadă, iar instituția a oferit rezultatele verificărilor din primele 5 luni ale anului. Aceștia au făcut 10.484 inspecţii fiscale la contribuabili persoane juridice şi fizice.
Acţiunile de control antifraudă desfăşurate în perioada ianuarie – mai 2022 au consemnat 10.484 inspecţii fiscale la contribuabili persoane juridice şi fizice şi au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală 1.322,21 milioane lei.
Într-un comunicat al ANAF se arată că, în vederea asigurării resurselor necesare pentru buna funcţionare a statului, instituția urmăreşte creşterea gradului de conformare voluntară, atât la declarare, cât şi la plată, mizând pe spiritul de responsabilitate civică al contribuabililor, dar şi pe campanii de informare cu privire la procedurile de declarare a veniturilor şi de plată a taxelor şi impozitelor.
În completarea acestor măsuri, activitatea inspecţiei fiscale urmăreşte verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale şi a corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili.
Astfel, în urma controalelor efectuate la contribuabilii persoane juridice şi fizice, în perioada ianuarie-mai 2022, inspecţia fiscală a înregistrat următoarele rezultate:
– au fost efectuate 10.484 inspecţii fiscale la contribuabili persoane juridice şi fizice; – au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală 1.322,21 mil. lei;
– s-au efectuat 5.350 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice
– în urma verificărilor documentare au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 153,34 mil. lei.
– au fost instituite 163 măsuri asiguratorii în valoare de 131,70 mil. lei;
– au fost aplicate 959 amenzi în valoare totală de 2,70 mil. lei; – au fost înaintate organelor de urmărire penală un număr de 104 sesizări, pentru un pejudiciu total de 135,90 mil. lei;
– a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 1.025,20 mil. lei.