ANAF face prăpăd! Atenție, vă puteți trezi fără bani în cont

Mulţi contribuabili au reclamat, de-a lungul timpului, că ANAF le-a pus poprire şi le-a retras suma datorată din mai multe conturi simultan. Fiscul recunoaşte problema şi precizează că se lucrează la un sistem pentru eliminarea acestor situaţii.

Un proiect recent al ANAF prevede noi plafoane minime de la care instituţia poate să pună poprire pe conturile celor care nu şi-au plătit la timp taxele şi impozitele. Dacă în prezent ANAF putea bloca conturile persoanelor fizice pentru datorii care treceau de 100 de lei, acum suma minimă de la care se poate face poprirea este de 2.000 de lei.

ANAF anunţă, totodată, că începe să lucreze la un sistem electronic dedicat popririlor. Sistemul va permite Fiscului să comunice instant cu băncile, aşa că atunci când restanța e achitată, contul datornicului va fi imediat deblocat.

Acum, sute de mii de români sunt puşi să plimbe hârtii între ghişee, iar unora li se ia suma datorată, din toate conturile pe care le au. Reprezentanţii ANAF promit ca sistemul electronic va elimina situaţiile în care unei persoane i se ia aceeaşi datorie din toate conturile, aşa cum se întâmplă acum, potrivit stirileprotv.ro.

Bărbat: „Am două conturi, la bănci diferite, şi mi s-au blocat amândouă. Mi-au retras banii din ambele conturi: 1000 de lei şi 1000 de lei. Au văzut că s-au plătit banii şi m-au chemat peste 2-3 zile să ridic notificarea de ridicarea a popririi.”

Femeie: „Ei s-au luat de două ori aceeaşi sumă. Au recunoscut că am plătit mai mult şi trebuie să fac cerere de compensare.”

Cornel Grama, specialist fiscal, dă vina pe această situaţie pe lipsta unui sistem informatic eficient la nivelul Fiscului: „ANAF nu ştie câţi bani are omul în cont şi-atunci trimite hârtii la toate băncile la care acest om are conturi, ca să fie sigur că-şi recuperează banii.”

ANAF este una dintre instituţiile îngropate în hârtii, cu un sistem informatic total depăşit. Potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers, România este codaşa Uniunii Europene la servicii publice digitale.