ANAF pare mai decis ca niciodată să îi urmărească pe români și să vadă dacă au declarat și achitat obligațiile pe veniturile obținute. Inspectorii vor face prăpăd în România, iar șansele ca cei care nu se supun regulilor Fiscului să mai scape sunt minime.
ANAF are de gând să facă prăpăd în România. Inspectorii Fiscului au declarat război tuturor celor care nu își declară veniturile!
În vizorul inspectorilor ANAF a intrat acum o anumită categorie de români. Este vorba de cei care fac bani de pe rețelele sociale.
Fiscul a pus ochii pe influenceri! Veniturile acestora vor fi luate la bani mărunți. Mai exact, se va verifica dacă cei care câștigă bani din postările pe care le fac, spre exemplu, pe Facebook și Instagram, declară acest lucru și plătesc impozite.
ANAF a pus tunurile pe românii care fac bani de pe rețelele sociale
Cel care a făcut anunțul a fost șeful ANAF, Lucian Heiuș. El a susținut că vor fi controlați influencerii care obțin venituri de pe rețelele sociale.
„Probabil că luna viitoare, la conferința de presă, o să vă dăm câteva exemple în care încercăm să facem verificări de această natură. Adică cei care obțin venituri din aceste noi profesii, vrem să vedem dacă ei au declarat și au achitat obligațiile pe veniturile pe care le-au obținut din acest gen de activitate”, a spus Heiuș într-o conferință de presă.
Trebuie spus că ANAF a emis, anul trecut, un ghid pentru influenceri. Fiscul i-a informat, astfel, pe acești români în legătură cu obligațiile fiscale pe care le au. Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în bani, cât și produse, servicii sau călătorii.
Românii care își afișează averea pe Facebook, luați la bani mărunți
De altfel, ANAF a pus tunurile și pe românii cărora le place să publice în mediul online imagini cu mașinile și cu casele scumpe pe care le au. Tot astăzi, Lucian Heiuș, a susținut că inspectorii ANAF vor căuta să afle de unde provin aceste sume de bani sau în ce au fost investite.
„Trebuie să facem aceste controale privind situația fiscală personală. Sunt persoane care au o avere cel puțin afișată foarte mare și care se constată că nu și-au plătit sau nu au avut veniturile care să justifice de unde au acești bani”, a comentat Lucian Heiuș.
Acesta a vorbit și despre situația profesorilor care dau meditații și câștigurile acestora. El a susținut că s-a înmulțit numărul celor care și-au făcut PFA-uri cu acest domeniu de activitate. Heiuș a dat exemplul unui profesor care a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit.
„Ceea ce ne dorim noi, ca ANAF, nu este să mergem să controlăm și să prindem pe cineva, ci ne dorim contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect. Nu este o prioritate pentru noi de a controla și nu a fost niciodată”, a spus șeful instituției.