ANAF-ul va veni cu poliția peste ei! Nu mai e de joacă. Românii riscă dosar penal, dacă nu și-au achitat contribuţiile sociale. Iată ce are de gând să facă Fiscul mai exact.
ANAF va trimite poliţiei lista cu întreprinderile care nu au plătit contribuţiile sociale
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a raportat circa 40.000 de firme la Poliția Română pentru că nu au achitat contribuțiile la pensii și contribuțiile la sănătate pentru angajați.
Vă reamintim că Fiscul trimite trimestrial o listă cu toate întreprinderile care nu și-au achitat contribuțiile sociale. Patronii care întârzie mai mult de 60 de zile cu plata contribuiților sociale ale angajaților lor riscă dosar penal, iar cei care datorează mai puțin de 100.000 de euro și plătesc în final banii vor fi sancționați cu o amendă.
În cazul în care patronii refuză să dea banii, pot fi închiși între un an și cinci ani.
„Este îngrijorător numărul de 40.000 de firme care nu plătesc aceste taxe. Nu cred ca este rea-voință sau evaziune în totalitate, este de fapt o explicație a incapacității de plată pe care aceste firme o au.
Întreprinzătorii amână plata pentru că pur și simplu nu pot, nu au acești bani”, a explicat, miercuri, profesorul de economie Mircea Coşea, relatează Antena 3 CNN.
Indemnizațiile de pandemie încasate trebuie declarate până în luna mai
Vă reamintim că, anul trecut, persoanele fizice au putut încasa indemnizație de pandemie, în baza legislației introduse temporar în contextul crizei sanitare, ce trebuie declarate prin formularul 212, iar taxele aferente trebuie achitate la stat până la data de 25 mai 2023.
Cea mai recentă indemnizație de pandemie a fost reglementată prin OUG 2/2022 și acordată în 2022. Indemnizații asemănătoare s-au mai acordat în baza OUG 30/2020, OUG 132/2020 și OUG 111/2021.
Când vine vorba despre indemnizațiile de pandemie, din sumele lunare brute primite de la stat profesioniștii trebuie să calculeze, rețină, declare și achite impozit pe venit și contribuțiile sociale la pensii și sănătate. Declararea indemnizațiilor încasate în 2022 și a taxelor aferente se face, prin declarația unică (formularul 212), până la 25 mai 2023. Tot până la acest termen trebuie, de asemenea, plătite statului taxele aferente.
Indemnizațiile de pandemie se calculează separat de veniturile din activități economice. Indiferent de cuantumul sumelor încasate de la stat ca indemnizații de pandemie, profesioniștii datorează impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate pentru ele. Dacă o persoană a încasat indemnizații de pandemie, dar nu le declară și nu plătește taxele pentru ele până la 25 mai 2023, Fiscul are un instrument prin care poate veni cu decizii de impunere din oficiu.
Mai exact, există o procedură pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit (cotă: 10%) și a contribuțiilor la pensii (cotă: 25%) și sănătate (cotă: 10%). Aceasta acoperă toate cele patru tipuri de indemnizație de pandemie.