ANAF face ravagii chiar acum: „S-au dus inspectorii fiscali în toată ţara”

anaf

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Echipele de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) continuă verificările. În cursul acestei săptămâni au fost efectuate controale la marile centre engros de legume și fructe, iar vineri au fost verificate balastierele.

ANAF dă amenzi pe bandă rulantă! Controale la marile centre engros de legume și fructe

Președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă că echipele de la Antifraudă au verificat, vineri,  balastierele.

De asemenea, el a mai spus că miercuri și joi au fost efectuate controale la marile piețe de legume și fructe.

„Miercuri, joi şi astăzi, când avem această conferinţă de presă, se desfăşoară nişte acţiuni foarte ferme ale Antifraudei. Miercuri şi joi au avut loc acţiuni la comercianţii care importă, fac achiziţii intracomunitare de legume – fructe şi distribuie engros. Am mers efectiv în marile centre de furnizare engros.

Pentru că mie mi se pare normal să mă duc acolo unde vin tirurile noaptea, dimineaţa sunt gata vândute, nu a venit nimeni să-i controleze, nu mai face nicio factură fiscală. Şi acolo s-au dus inspectorii fiscali în toată ţara. Exact doar la distribuitorii engros. A fost o acţiune foarte bună”, spune acesta.

Potrivit președintelui ANAF, la data de 18 mai au fost verificați 294 de contribuabili și aplicate amenzi contravenționale în valoare de 1,295 milioane de lei. De asemenea, a fost confiscat și un numerar în valoare de 52.561 de lei.

Balastierele, un punct de risc fiscal mare

Președintele ANAF a declarat că la balastiere se produce evaziune fiscală, acesta fiind un punct de risc fiscal mare. El a mai spus că marea evaziune trebuie țintită.

„Să te duci la marile companii, să te duci acolo unde într-adevăr se face marea evaziune. Acolo trebuie să acţionăm corect, cu etică şi cu profesionalism, acolo trebuie să mergem. (…) Nu mai vreau cineva să reclame că ANAF s-a dus şi, nu ştiu, la o tanti care vindea pătrunjel la colţul străzii, să plângă şi să facă un infarct, dar în schimb să închidă ochii când trece tirul încărcat cu marfă adusă de nu ştiu pe unde.

Sau nu se duce noaptea în piaţa de flori, când se descarcă tirurile întregi, dar te duci dimineaţa sau la prânz la cineva care vinde trei lalele, dar ai uitat să-l prinzi pe ăla care a adus trei tiruri de lalele”, a spus Lucian Ovidiu Heiuş.

S-au aplicat amenzi uriașe

ANAF arată că în primele patru luni ale anului au fost efectuate 11.547 de controale fiscale și s-au stabilit sume suplimentare de 1.181.553.059 lei, dintre care 1.073.820.930 lei rezultate în urma inspecțiilor şi 107.732.129 lei rezultate în urma verificărilor documentare.

În perioada ianuarie-aprilie au fost verificați 8.876 de contribuabili și aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 303.959.562 lei, incluzând aici amenzile și confiscările.

Zeci de sesizări penale

Într-o altă ordine de idei, ANAF arată că au fost 65 de sesizări penale, cu o valoare totală a prejudiciilor de 188.108.667 lei.

Pentru asigurarea prejudiciilor aferente cazurilor investigate, au fost dispuse 32 măsuri asigurătorii în sumă de 19.719.726 lei.

Aproape 500 de acțiuni de verificare documentară

În aceeași perioadă, ANAF a finalizat 499 de acțiuni de verificare documentară, astfel:

  • pentru 377 entităţi au fost emise decizii de impunere, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 121.371.399 lei
  • pentru 5 entităţi au fost emise dispoziţii de măsuri
  • pentru 82 entităţi – procedura de verificare documentară a încetat fără niciun alt demers ulterior (în cazul a 8 entităţi, în timpul verificării documentare, au fost depuse declaraţii fiscale/ achitate creanţe în valoare totală de 438.771 lei)
  • pentru 35 entităţi – procedura de verificare documentară a încetat cu propunere de iniţiere a unei alte proceduri de control (control antifraudă sau verificare documentară la o altă entitate).

Veniturile încasate din amenzile aplicate şi valorificarea bunurilor confiscate de către inspectorii antifraudă, în perioada ianuarie-aprilie 2022, se ridică la 6.720.989 lei (sume evidenţiate în contul 35.01.01.01 Venituri din amenzi şi alte sancţiuni aplicate de Direcţia generală antifraudă fiscală şi, respectiv 1.114.946,55 lei (sume evidenţiate în contul 50.85 „Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului”).

Urmare acţiunilor de control desfăşurate de către inspectorii DGAF, în primele patru luni au fost achitate/declarate de către contribuabili la bugetul general consolidat al statului obligaţii fiscale în valoare de 16.163.478 lei (din sume estimate în PV de control întocmite de inspectorii DGAF).