ANAF face ravagii în România! I-a dat direct pe mâna Poliției

anaf

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) a transmis situația a circa 53.000 de firme către Poliția Română pentru a începe cercetările penale, în condițiile în care acele firme au, în medie, restanțe de peste 7.000 de lei.

ANAF i-a dat pe mâna Poliției! Aproape 53.000 de firme sunt cercetate penal

ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) a transmis situația a 52.976 de firme către Poliția Română pentru a începe cercetările penale, chiar dacă unele firme au, în medie, restanțe de doar 7.040 de lei. Menționăm că pe „lista neagră” sunt şi firme cu restanțe mai mari, ceea ce înseamnă că și alte firme pot avea dosare penale. Totul se va defășura în funcţie de capacitatea de lucru a Poliţiei Române.

ANAF a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunţat la idee şi a transmis Poliţiei Române informaţii despre toate firmele cu datorii, indiferent de suma acumulată, a explicat preşedintele Fiscului, Lucian Heiuş.

„Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, aşa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta.

De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judeţ, ar fi un real ajutor pentru ANAF”, a explicat Lucian Heiuş, în cadrul unui interviu acordat pentru profit.ro.

La sfârșitul lunii iulie, 52.976 contribuabili activi înregistrau 372,93 milioane lei obligaţii fiscale neachitate reprezentând impozite şi/sau contribuţii sociale cu reţinere la sursă (aând restanţe mai mari de 60 de zile), a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după 1 martie 2022, potrivit prevederilor art.6¹ alin. (1) din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi  combaterea evaziunii fiscale).

62 de mii de patroni riscă pedeapsa cu închisoarea pentru că nu și-au plătit contribuțiile către stat

De altfel, aproape 62.000 de oameni de afaceri din România riscă să înfunde pușcăria deoarece nu și-au achitat contribuțiile la stat pentru angajații lor. Reamintim că, de la începutul lunii iulie, neplata impozitelor și contribuțiilor către stat se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare. ANAF face deja raportările la Parchet, putând deschide dosare penale în baza legii.

Potrivit noilor reglementări legislative, reținerea și neplata impozitelor şi a contribuțiilor se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi sunt pedepsite cu închisoare (de la un an până la cinci ani).

61.918 de contribuabili au înregistrat creanțe recuperabile, reprezentând impozite și/sau contribuții sociale cu reținere la sursa în luna august a acestui an. Ei au fost primii raportați. Potrivit Ministerului de Finanțe, bugetul de stat pierde, anual, 12 miliarde de lei din cauza neplății contribuiților de către angajatori.